latinica  ћирилица
07/08/2017 |  20:58 ⇒ 21:02 | Аутор: РТРС

УН: Наставити истрагу о Сирији упркос оставци Дел Понтеове

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес изјавио је да истражна комисија УН о ратним злочинима у Сирији треба да настави рад, упркос оставци тужитељке Карле дел Понте.
Карле Дел Понте (Фото: www.theguardian.com) -
Карле Дел Понте (Фото: www.theguardian.com)

Дел Понтеова је јуче, незадовољна резултатима рада истражне комисије УН о Сирији, најавила оставку, рекавши да су у Сирији почињени гори злочини него на тлу бивше Југославије или Руанде.

Гутерес је изразио жаљење због оставке Карле дел Понте, али је истакао значај утврђивања одговорности за злочине против цивила током конфликта, рекао је портпарол УН Стефан Дижарик новинарима.

"Он подржава континуирани рад комисије као важан и саставни дио процеса утврђивања одговности", додао је он, преноси АФП.

Истражна комисија УН о Сирији саопштила је јуче да је Карла дел Понте у јуну обавијестила колеге о својој одлуци да "у блиској будућности" напусти мјесто члана те комисије.

"Наша је обавеза да истрајемо у раду у име неизмјерног броја сиријских жртава најгорих кршења људских права и злочина познатих човјечанству", поручила је комисија, пренео је Ројтерс.

Дел Понтеова је јуче навела да послије пет година не може више да остане у комисији која "не чини апсолутно ништа".

"Фрустрирана сам, одлазим. Написала сам оставку и послаћу је наредних дана", рекла је у интервјуу за швајцарски лист Блик Дел Понтеова, бивша главна тужитељка Хашког трибунала.

"Нисмо имали никаквог успјеха", оценила је Дел Понтеова.

Оптужила је чланове Савјета безбејдности да не желе да спроводе правду и додала да све док не буде успостављен Трибунал за злочине у Сирији сви извјештаји су потпуно бескорисни.

Како је додала, "сада су сви у Сирији на страни зла".

"На почетку је било добрих и лоших. Опозиција је била на страни добра, а влада на страни зла", оценила је Дел Понтеова.

"А сада су сви у Сирији на страни зла. Асадов режим је починио страшне злочине против човјечности и користио хемијско оружје, а опозицију чине екстремисти и терористи", оцијенила је она.

Тамо, како је навела, нема школа, ни институција. "И вјерујте ми: тако страшне злочине као у Сирији, нисам видјела ни у Руанди, ни у бившој Југославији", рекла је Дел Понтеова.

Према њеним ријечима, то је скандал за међународну заједницу.

"Мислили смо да је међународна заједница нешто научила у Руанди. Али не, ништа нису научили", нагласила је она.

Швајцарска новинска агенција СДА је пренела да Дел Понтеова (70) напушта Истражну комисију УН о Сирији због, како је рекла, мањка политичке подршке Савјеа безбједности УН због чега је њен рад постао немогућ.

"Напуштам ову комисију која нема подршку политичке воље било које врсте", рекла је Дел Понтеова, истичући да је њена улога "само алиби".

"Немоћни смо, нема правде за Сирију", поручила је Дел Понтеова на панелу на маргинама Филмског фестивала у Локарну, пренео је Ројтерс.

Дел Понтеова се трочланој комисији о Сирији придружила у септембру 2012. године.

У Истражној комисији УН, која је успостављена у августу 2011. године, су и бразилски стручњак за људска права Пауло Сехо Пињеро и Карен Конинг Абу Зајд из САД.

Извор: РТС, Танјуг