latinica  ћирилица
07/08/2017 |  19:53 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Обиљежено 19 година од убиства Срђана Кнежевића (ВИДЕО)

Nа спомен-обиљежје ратном команданту "Белих вукова" Срђану Кнежевићу, положени су вијенци и одата почаст поводом 19. годишњице убиства тадашњег замјеника начелника ЦЈБ Српско Сарајево.
Споменик Срђану Кнежевићу - Фото: РТРС
Споменик Срђану КнежевићуФото: РТРС

Иако је спроведена истрага и обезбијеђени докази убице никад нису осуђене, а предмет се и даље налази у Суду и Тужилаштву БиХ.

Пуцањ у Срђана Кнежевића у предвечерје 7. августа 98. није био пуцањ у ратног хероја него у цијели српски народ. Деветнаест година послије, убице и налогодавци нису процесуирани и пресуђени, огорчена породица изгубила је сваку наду за правду и коначну пресуду.

- Сваке године смо досад да имамо било какву информацију гдје се налази предмет. Мислим да нико и не зна гдје је тај предмет после 19 година вјероватно купи прашину и да ли постоји то је једно велико питање. Тражили смо јавно да се каже гдје је шта је, али немамо никакву информацију. И смо давно изгубили наду да је некоме било у интересу да се разоткрије убиство мога оца, било би то давно ријешено - истакао је син Срђана Кнежевића, Немања Кнежевић.

Срђан је и у рату и у миру био први међу једнакима, био је понос људима и саборцима . Иако се сваке године окупљају на истом мјесту како би му одали почаст и даље не могу да сакрију разочарење односом институција. 

- Онај материјал који је скупио Љубиша Савић Маузер, гдје је сад ми не знамо. Он је ишао у правом смјеру дошао је до одређених података и ДНД и све је нађено само пушка није - нагласио је Новица Капуран из удружења "Бели вукови".

- Ми смо данас жељели, али нисмо добро организовани да идемо у протестну шетњу до Полицијске управе, јер то је институција гдје се налазе ти докази и која све зна, и да на тај начин извршимо притисак према свима који нам могу дати истину, јер нама без истине живота нема - рекао је предсједник Скупштине ветерана Српске Драган Савић.

Данас се у Палама окупио велики број грађана, удружења из Одбрамбено отаџбинског рата са једним задатком - да се коначно сазна и објелодани истина о убиству Белог вука.