latinica  ћирилица
07/08/2017 |  19:46 ⇒ 08/08/2017 | 10:56 | Аутор: РТРС

На подручју Цетиња букти више пожара; Распламсала се ватра на Луштици

На подручју Цетиња букти више пожара, најтежа је ситуација на брду изнад Бајица, гори и у селу Ћеклићи и на Трешњеву, а ватра је вечерас захватила и село Штитари.
Цетиње, пожар - Фото: СРНА
Цетиње, пожарФото: СРНА

Командир ватрогасаца Пеђа Моштрокол рекао је да у селу Штитари гори ниско растиње, а ватра се приближава кућама.

"Припадници ватрогасне јединице су на терену и надају се да ће зауставити ширење пожара", додао је Моштрокол.

Моштрокол рекао је за Радио Цетиње рекао да се да се пожар на брду изнад Бајица шири великом брзином и да су одбранили дио кућа с једне стране.

Током дана, уз ватрогасце, у више наврата интервенисано је "ер тракторима" из ваздуха. Екипе Службе заштите и спашавања су на терену.

Цетињским ватрогасцима уступањем возила помогли су из подгоричке "Чистоће".

У Ћеклиће су се упутили припадници Службе заштите и спашавања да би интервенисали на пожариштима.

Начелник Службе заштите и спашавања Александар Зубер рекао је да је пожар у Ријеци Црнојевића, гдје су горјели борови, угашен током дана.

Ватрогасци и даље допремају воду становништву Ријечке и Катунске нахије.

На тиватском дијелу Луштице касно послије подне због појачаног вјетра поново се распламсао пожар, који за сада не угрожава куће и имања.

Потпредсједник опшине Тиват Дејан Масловар рекао је да су припадници ватрогасне јединице стално на терену, те да им помажу колеге из Котора, припадници Добровољног ватрогасног друштва Кртоли и мјештани.

"Велике су наслаге сувог лишћа, које лако плану, пожар се примири, иде површином земље и активира се 50 до 100 метара даље и никад не можете бити сигурни да ли је пожар потпуно угашен", рекао је Масловар за радио Тиват.

На гашењу пожара, који је јуче скоро саниран, ангажовано је око 60 ватрогасаца, 12 ватрогасних возила, пет приватних цистерни, а и авиони Директората за ванредне ситуације су послије подне почели са гашењем.

"Најважније је да су куће и имања безбиједни, а на неприступачним теренима се не може гасити без већег ангажовања авиона или кише и ту нам је вјетар највећи противник", навео је Масловар.

Извор: СРНА