latinica  ћирилица
07/08/2017 |  18:44 ⇒ 18:44 | Аутор: РТРС

Археолози пронашли родно мјесто апостола Петра?!

Постоји могућност да је пронађен изгубљени римски град Јулијас, који је изграђен на рушевинама Витсаиде, гдје је рођен апостол Петар, изјавио је виши истраживач са Кинерет института за галилејску археологију Моти Авијам.
Археолози (фото: илустрација) -
Археолози (фото: илустрација)

Он је рекао да су израелски и амерички археолози највјероватније пронашли изгубљени римски град Јулијас, који се налази у близини Тиберијског језера, у близини којег су, поред Петра, рођена још двојица апостола, Петров брат Андрија и Филип.

"Пронађени су дијелови грнчарије, новчићи и остаци јавног купатила, који упућују на то да није ријеч о селу, већ о граду који одговара опису Јулијаса. На основу пронађеног вјерујемо да се ова локација налази на мјесту гдје је некад била Витсаида", рекао је Авијам, преноси АФП.

Римски историчар из првог вијека нове ере Јосиф Флавије записао је да је Јулијас саграђен око 30. године нове ере, на рушевинама Витсаиде, рибарског села у којем је рођен апостол Петар.

Према хришћанском учењу, свети Петар је био један од првих апостола Исуса Христа и предводник ране Христове цркве након вазнесења, а католици светог Петра сматрају и првим папом.

Извор: СРНА