latinica  ћирилица
07/08/2017 |  15:44 ⇒ 15:57 | Аутор: РТРС

Преминуо чувени виолиниста и диригент Александар Павловић

Чувени виолиниста и диригент, професор емеритус Александар Павловић, један од најзначајнијих српских и европских музичких умјетника, преминуо је у 88. години, јавља РТС.
Александар Павловић (фото: Promo) -
Александар Павловић (фото: Promo)

Павловић је рођен у Београду 24. октобра 1929. године, а био је дугогодишњи професор Факултета музичке уметности у Београду и шеф гудачког одсјека.

Почасни члан и гостујући професор Британске краљевске музичке академије постао је 2006. године, као једини са простора Балкана који је икада примљен у ову престижну музичку институцију, чији је број ограничен на највише 300 најзначајнијих музичких умјетника из цијелог свијета.

На списку академије осим његовог, налазе се имена попут Менделсона, Листа, Рахмањинова, Штрауса, Стравинског.

Павловић је први пут наступио на Коларцу када је имао тринаест година, потом је дипломирао на Краљевском колеџу за музику у Лондону, код чувеног Макса Росала, да би током своје богате умјетничке каријере одржао неколико стотина концерата широм свијета.

Држао је своје мајсторске класе у САД, Грчкој и Великој Британији.

Дуго година био је и умјетнички директор Омладинског оркестра ЕУ, којег чине најталентованији млади музичари европских земаља, а 2009. године оснивачи омладинског оркестра ЕУ установили су "Награду Александар Павловић", као посебно признање за најбољег младог виолинисту Европе.

Награда је установљена као преседан, јер је носила име живог умјетника, као посебно признање професору Павловићу, који је био и дугогодишњи умјетнички директор Међународне омладинске фондације Велике Британије.

Павловић је и један од оснивача Београдског музичког фестивала /БЕМУС/, затим Међународног такмичења музичке омладине у Београду и дугогодишњи умјетнички директор гудачког оркестра "Душан Сковран".

Био је и члан чувеног "Београдског трија", заједно са Андрејом Прегером и Виктором Јаковчићем.

Павловић је издавач "Антологије српске музике 20. века за гудаче", коју је оркестар "Душан Сковран" премијерно извео и снимио од 1977. до 2003. године.

У својој умјетничкој каријери добио је неколико десетина највиших домаћих и иностраних признања и награда.

Извор: СРНА