latinica  ћирилица
07/08/2017 |  12:31 | Аутор: РТРС

Марић: Хирошима и Нагасаки као опомена

Амбасадор БиХ у Јапану Борислав Марић рекао је током сусрета са новоименованим јапанским министром иностраних послова Таром Коном да су Хирошима и Нагасаки постали важан симбол опомене и свједочанство разарајућих ефеката употребе атомског оружја.
Борислав Марић - Фото: СРНА
Борислав МарићФото: СРНА

Марић је током комеморативне церемоније обиљежавања 72 године од атомског бомбардовања Хирошиме положио цвијеће на споменик у Меморијалном парку мира у Хирошими, у знак одавања почасти недужним жртвама атомског бомбардовања, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

Он је изразио увјерење да се таква трагедија неће поновити и додао да је након сусрета са студентима из Хирошиме и преживјелим жртвама атомског бомбардовања изразио дубоко саосјећање са свим становницима наведених градова.

Амбасадор БиХ у Јапану честитао је Коноу ступање на дужност са жељом да се добри и пријатељски односи двије земље даље унапређују, на обострано задовољство, с посебним освртом на развој економске сарадње.

Коно је захвалио Марићу за долазак у Хирошиму и учешћу у мировним манифестацијама, те изразио увјерење да се нуклеарно оружје не треба користити чак ни као пријетња.

Он је нагласио да се Јапан, као једина земља која је осјетила трагичне посљедице атомског бомбардовања, придржава три ненуклеарна принципа - да не посједује, не производи и не дозвољава нуклеарно оружје на својој територији.

Извор: СРНА