latinica  ћирилица
07/08/2017 |  11:51 ⇒ 19:34 | Аутор: РТРС

Позив Хрватској да укине дискриминаторске одредбе

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић и ресорни министри Србије, Црне Горе и Македоније позвали су данас Хрватску да укине дискриминаторске одредбе Правилника о инспекцијском надзору и контроли усклађености воћа и поврћа са тржишним стандардима и донијели сет од седам закључака са циљем рјешавања овог проблема.
Седам закључака из  Сарајева (Фото:N1) -
Седам закључака из Сарајева (Фото:N1)

Шаровић, министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Србије Расим Љајић, министар економије Црне Горе Драгица Секулић и министар пољопривреде у Влади Македоније Љупчо Николовски позвали су Европску комисију да се укључи у рјешавање проблема са Хрватском.

Они су у оквиру закључака позвали да буде одржан хитан састанак током ове седмице са надлежним министром Хрватске, с циљем превазилажења несагледивих посљедица за све произвођаче у земљама региона, с обзиром на то да је тренутно период производње извоза сезонског воћа и поврћа.

Црногорски министар економије изразила је увјерење да неће бити потребе за увођењем контрамјера и да очекује да до краја седмице буде пронађено рјешење.

Николовски је истакао да је Македонија након увођења дискриминаторских одреби хрватског правилника упутила дипломатску ноту и нагласио да ће заједно са Црном Гором затражити покретање поступка и предузимање мјера пред Свјетском трговинском организацијом.

Министар за тровину и телекомуникације Србије указао је да је Хрватска понудила три различита образложења током три недјеље од увођења мјера и да је ријеч о онемогућавању слободног протока робе.

Шаровић је навео да је након састанка разговарао са хрватским ресорним министром, којег је упознао са данашњим закључцима.

Министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић изјавио је да циљ Србије није да води било какав трговински рат са Хрватском, али да ће бити принуђена да уђе у спиралу мјера и контрамјера уколико Хрватска не повуче дискриминаторске одредбе о надзору и контроли воћа и поврћа.

Љајић је рекао да данашњи састанак ресорних министара Србије, Црне Горе, Македоније и БиХ у Сарајеву није уперен против било кога, већ је усмјерен на заштиту економских интереса ових земаља и омогућавање слободног протока роба.

"Не желимо да уђемо у спиралу мјера и контрамјера, али бићемо принуђени да то урадимо, ако се ова ствар не ријеши на сљедећем састанку, за који вјерујем да би требало да буде одржан до краја седмице", рекао је Љајић на конференцији за новинаре.

Он је подсјетио да је Србија од када је Хрватска увела нове мјере о надзору и контроли воћа и поврћа више пута истицала да се ради о економски протекционистичким, а у политичком смислу популистичким мјерама, које не могу имати оправдање у економској, трговачкој ни било којој другој логици.

Хрватским Правилником прописано је увођење инспекцијског надзора и контроле већег броја врста воћа и поврћа које се увози из трећих земаља него до сада и утврђено 22 пута веће плаћање накнаде за инспекцијски надзор и контролу усклађености воћа и поврћа с тржишним стандардима приликом увоза из трећих земаља.

Извор: Срна