latinica  ћирилица
07/08/2017 |  11:11 ⇒ 11:12 | Аутор: РТРС

Увредљиве поруке на аутомобилу предсједника српске мањине у Ријеци

Аутомобил предсједника Вијећа српске националне мањине за Град Ријеку Миле Опачића ишаран је увредљивим порукама у ноћи са 4. на 5. август.
Увредљиве поруке на аутомобилу   (Фото:novi list) -
Увредљиве поруке на аутомобилу (Фото:novi list)

Како пишу локални медији на аутомобилима су исписане поруке "Чедо мајку му", као и симбол четири слова "С".

Опачићу, који је и одборник у скупштини Града Ријека, "преспрејан" је цијели аутомобил, а како он сам каже шокирао га је призор који је видио када је ујутро изашао испред зграде.

"Осјећам се лоше. Како да се осјећа човјек који није ни мрава згазио, који већ годинама представља српску заједницу у Ријеци и који је увијек спреман за дијалог и с онима који имају другачије политичке ставове", рекао је у изјави за Новости Опачић, додајући да му се нешто слично није догодило од почетка 90-их, кад је сличне увреде проналазио у свом улазу и на поштанском сандучићу.

"Касније су дошли и форензичари и интервентна полиција, а о свему је обавијештен и ДОРХ", рекао је Опачић који очекује да ће полиција ДОРХ-у поднијети кривичну пријаву против непознатог починиоца за потицање на насиље и мржњу.

На вандалски чин реаговао је и градоначелник Ријеке Војко Оберснел, који се огласио саопштењем.

"Нажалост, нити једна заједница па тако нити наша није имуна на испаде вандала чије поступке најоштрије осуђујем и вјерујем да ће полиција у што скоријем року пронаћи починитеље овог недјела и примјерено их казнити. Увјерен сам да велика већина Ријечана такође осуђује овај безумни чин те да се ради о поступку неколицине примитиваца који властиту безначајност компензирају агресивношћу, а охрабрени су, нажалост, растућим трендом у нашем друштву којим одређене скупине покушавају етаблирати нешто што би одавно требало бити иза нас – усташке и националистичке вредноте. Томе сви заједно морамо хитно стати на крај јер можда није далеко дан када мета више неће бити возила већ људи", поручио је Оберснел.

Саопштење је издала и Листа за Ријеку, која овакве националистичке испаде сматра недопустивима, тражећи проналажење и санкционирање починитеља.

Извор: Независне