latinica  ћирилица
07/08/2017 |  08:40 | Аутор: РТРС

Млади кошаркаши Србије шампиони Европе

Јуниорска кошаркашка репрезентација Србије освојила је титулу шампиона Европе.
Јуниорска репрезентација Србије у кошарци  (Фото:fiba.com) -
Јуниорска репрезентација Србије у кошарци (Фото:fiba.com)

Млади кошаркаши су синоћ су у финалу првенства у Братислави савладали Шпанију са 74:62 (11:18, 17:11, 21:11, 25:22).

Најефикаснији у српском тиму био је Никола Мишковић са 23 поена, Марко Пецарски постигао је 14, уз 10 скокова, а Алекса Ускоковић је имао 12 поена и девет скокова.

Изабраници селектора Владе Јовановића освојили су укупно четврто злато у историји за Србију. Селектор се послије 2009. још једном окитио златом.

Овог пута су узданице српске кошарке у окршају за злато са Фуријом били: Балша Копривица, Стефан Момиров, Алекса Матић, његов имењак Алекса Ускоковић, Данило Петровић, Вук Вуликић, Филип Петрушев, Андрија Марјановић, Марко Шаренац, Тадија Тадић, Марко Пецарски, Никола Мишковић.

Српски момци су на почетку повели, али су послеиј краћег опуштања дозволили противнику серију од 6:0 што је значило преокрет у корист противника. Шпанија је том серијом успоставила контролу у првој четвртини коју је ријешила у своју корист са 18:11.

Промашај Марјановића и погодак Мартинеса за +10 Шпанаца нису наговјештавали повољан исход на старту друге четвртине. Слика се убрзо промијенила, а млади кошаркаши Србије успели да сустигну дефицит који је износио 11 поена и на полувријеме оду са поеном заостатка пошто су другу дионицу добили са 17:11.

У том тренутку је радила одбрана, али је прорадио и напад да би се послије полувремена на терену појавила фурија али у дресовима са српским грбом. "Орлићи" су трећу дионицу добили са 21:11 и трасирали себи пут ка злату.

Тај пут је настављен и у посљедњој деоници у којој је Србија имала предност од 68:50 и пријетила да декласира ривала. Услиједило је спуштање ноге са гаса, Шпанци су направили серију 10:0, али им она није била довољна да дођу до преокрета у финишу меча, па је Србија освојила злато.

Извор: Б92