latinica  ћирилица
07/08/2017 |  07:49 ⇒ 13:29 | Аутор: РТРС

Пале: Обиљежено 19 година од убиства Срђана Кнежевића (ФОТО)

На Палама је данас обиљежено 19 година од нерасвијетљеног убиства Срђана Кнежевића, некадашњег команданта специјалне јединице Војске Републике Српске "Бели вукови".
Пале:Годишњица од убиства Срђана Кнежевића - Фото: СРНА
Пале:Годишњица од убиства Срђана КнежевићаФото: СРНА

Кнежевићев син Немања рекао је новинарима да је породица послије 19 година изгубила сваку наду да ће бити расвијетљено ово убиство јер да је икоме било у интересу то би било урађено.

"Ми ћемо остати тужни до краја живота. Бијели вук ће живјети све док је народа и Републике Српске, а остало нека иде на образ", истакао је Кнежевић.

Он је додао да су сваке године тражили било какву информацију од институција шта је с тим предметом, али је нису добили.

Секретар Удружења "Бели вукови" Пале Новица Капуран изјавио је да годинама није ријешено ово убиство, да сви знају ко је наручилац и извршилац, а само не зна онај ко треба то да ријеши.

"Ово је политичко убиство. То је наше мишљење и ништа друго. Савић Љубиша звани Маузер дошао је до одређених података, до ДНК и све је нађено осим пушке. Гдје се налази сада тај материјал, не знамо, али он је ишао у правом смјеру", навео је Капуран.

Пале:Годишњица од убиства Срђана Кнежевића (ФОТО: СРНА)

Предсједник Скупштине Удружења Ветерани Републике Српске Драган Савић рекао је да без истине нема ни живота и да, како теку године, расте горчина.

"Ова почаст неће никада бити сјећање јер је Срђан био наш брат, друг. И ми смо једним дијелом убијени са њим", рекао је Савић.

Полагању вијенаца и цвијећа у Спомен-парку посвећеном Белом Вуку и његовим погинулим саборцима присуствовали су, осим чланова породице и пријатеља, представници општине Пале, градоначелник Града Источно Сарајево Ненад Вуковић, представници МУП-а Републике Српске, Борачке организације и грађани.

Срђан Кнежевић убијен је 7. августа 1998. године на Палама, испред зграде у којој је живио. У вријеме убиства Кнежевић је био замјеник начелника Центра јавне безбједности /ЦЈБ/ у Српском Сарајеву.

Специјална једница "Бели вукови", чији је командант био, формирана је 1993. године. За ову јединицу први пут се чуло у борбама на Мошевачком брду. Јединица је добила име по томе што су остали завијани у мећави на Бјелашници.

Извор: СРНА