latinica  ћирилица
05/08/2017 |  17:42 ⇒ 18:20 | Аутор: РТРС

Квалитетан сан штити мозак од деменције

У случају да вас је још потребно увјеравати за ранији одлазак на одмор, нова истраживања показују како квалитетан сан може заштитити ваш мозак од деменције.

Истраживање објављено у часопису Neurology показало је да одрасле особе које не спавају добро могу имати повећани ризик од Алцхајмерове болести. Истраживачи не знају узрокује ли лош сан брже напредовање болести или рани знакови болести воде до поремећаја спавања - или обоје.

У сваком случају, хронични проблеми са спавањем указују на повећани ризик од развоја деменције касније у животу.

Ово није прва студија која указује на везу спавања и Алцхајмерове болести. Друга истраживања показала су како мозак користи раздобље сна за "одржавање" и чишћење сувишних програма, наводе аутори студије у свом раду.

А кад се спавање не "одради" како треба, постоји већа вјероватноћа да се протеини као што су амилоид и тау наталоже и створе каменац, иначе присутан у мозговима људи с Алцхајмеровом болешћу.

Међутим, ново истраживање није стало само на нивоима протеина амилоид и тау већ се фокусирало и на друге биолошке маркере Алцхајмерове болести код наизглед здравих одраслих особа.

Научници са Универзитета у Висконсину регрутовали су 101 особу, просјечно стару 63 године, од којих су сви имали нормално размишљање и памћење, али су носили генетске показатеље ризика за Алцхајмерову болест. Учесници су одговорили на питања о квалитету сна те дали узорак спиналне течности.

Проучавањем спиналне течности истраживачи су открили како су особе с лошом квалитетом сна имале просјечно више маркера Алцхајмерове болести, укључујући накупљање протеина амилоид и тау, оштећења мозга те трагове упале. Ти су маркери остали и након што су резултати узели у обзир употребу лијекова за спавање, симптоме депресије и индекс тјелесне масе.

Међутим, постојали су и изузеци. Изненађујуће, истраживачи нису пронашли повећан ниво маркера Алцхајмерове болести када су посебно посматрали особе са апнејом спавања и поремећајима дисања, који су главни ометачи квалитетног сна.

Нису сигурни шта би могло објаснити ову неподударност, али аутори студије истичу како заправо нису тестирали учеснике на апнеју током спавања, само су питали учеснике пате ли од апнеје и других поремећаја дисања током спавања - такви поремећаји дисања често прођу непримијећени од стране пацијената, а субјективна мишљења нису увијек поуздана.

Могуће је да Алцхајмерова болест, у својим раним фазама, заправо узрокује проблеме са спавањем - чак и прије него се појаве други симптоми.

Постоје докази да амилоидни каменац омета дубоко спавање, написали су аутори студије, што је важно за осјећај одморености и свјежине. То би могло објаснити зашто су испитаници са више Алцхајмерових маркера имали већу вјероватноћу за лош сан.

Ипак, у цјелини, истраживачи закључују како лош сан може бити један од фактора који утичу на напредовање Алцхајмера - и један од оних на који је могуће утицати прије него што постане прекасно. Постоје многи учинковити лијекови, уређаји и обрасци понашања за побољшање квалитета сна, истичу аутори студије, додајући како су потребна даља истраживања како би се тачно одредило које аспекте сна треба побољшати како би се одложила или смањила појава симптома Алцхајмерове болести.

Иако њихови налази упућују на умјерену везу између спавања и ризика од Алцхајмерове болести, истраживачи вјерују како она и даље може бити веома важна.

Проналажење начина како одложити појаву првих симптома Алцхајмерове болести чак и за само пет година могло би значајно смањити број случајева обољелих, као и трошкове здравствене заштите.

Извор: Б92