latinica  ћирилица
05/08/2017 |  08:43 ⇒ 17:39 | Аутор: РТРС

Први пут лијек успио да заустави напредак Паркинсона

Напредовање Паркинсонове болести можда је могуће зауставити и то лијеком којим се обично третира дијабетес типа 2, показале су клиничке студије.
Илустрација - Фото: илустрација
ИлустрацијаФото: илустрација

Истраживање које је обухватило 62 пацијента, објављено у магазину "Lancet", указује да је лијек зауставио напредовање болести. Тим Универзитетског колеџа у Лондону је "узбуђен", али указује да су дугорочне користи неизвијесне.

"Нема сумње да је најнеопходнији лијек за Паркинсонову болест онај који успорава напредак болести", каже један од истраживача професор Том Фолтинај.

Код Паркинсонове болести, мозак постаје све више оштећен и губе се ћелије које производе хормон допамин. То доводи до тремора, потешкоћа у кретању и на послијетку, проблема с памћењем.

Терапијама се симптоми ублажавају, тако што се повећава ниво допамина, али се са смрћу једног по једног неурона болест неумитно продубљује. Ниједан лијек досад није успио да је заустави.

У истраживању, половини пацијената дат је лијек против дијабетеса под називом "ексенатид", а половини плацебо. Сви пацијенти су наставили да узимају лијекове које су и раније узимали.

Као што је очекивано, они који су добијали само уобичајену терапију, имали су погоршање симптома после 48 недјеља. Међутим, они који су узимали и ексанадид били су у стабилном стању.

Чак су и три мјесеца послије експерименталног периода они који су узимали тај лијек и даље били у бољем стању од оних који нису.

Професор Фолтинај каже да је ово прва клиничка студија са пацијентима оболелим од Паркинсона код којих је постигнут напредак ових размјера.

"То нам даје самопоуздање да ексенатид не маскира симптоме - он некако подрива болест", каже Фолтинај.

Извор: Агенције