latinica  ћирилица
02/08/2017 |  08:36 ⇒ 08:42 | Аутор: РТРС

Мултивитамини су штетни за здравље?

Сви смо склони узимању мултивитамина посебно током прехладе. Али, да ли их заиста требамо? Научници су се често бавили овом темом, а најновија истраживања указују на то да у већини случајева куповином мултивитаминских таблета само бацамо новац.

Указује се чак на то да витамински суплементи не само да не помажу већини људи, већ могу и изазвати болести које људи покушавају да спријече.

Генерално је много уложено у рекламирање мултивитаминских додатака. Међутим, супротно тврдњама неких произвођача, доказано је да одређени суплементи не доприносе смањењу ризика од срчаних болести или рака.

Док нам друго истраживање указује да нема тих вјештачких суплемената који могу да успоре старење, као ни да витамински суплементи могу да помогну онима који су имали срчани напад да га не доживе поново.

Занимљиво је истаћи да чак 40 одсто Американаца редовно конзумира мултивитамине. Нова истраживања указују на чак врло необичне податке. Рецимо, тврди се да узимањем витамина А и бета каротена не само да не смањујете ризик од рака, већ га тако повећавате, пише "Неw Yорк Тимес".

У истом листу се истиче да је конзумирање суплемената витамина А, Ц, Е и бета каротена, као и узимање минерала селена да би се смањио ризик од рака, у ствари довело до повећања смртности.

Научници наравно нису остали дужни - дали су нам и објашњење. Када узимамо веће дозе антиоксиданата у форми витаминских суплемената, баланс између производње штетних слободних радикала и уништења истих бива поремећен.

Долази до поремећеног стања имуног система и он је мање у могућности да се избори са штетним материјама које нападају организам. Научници ово зову антиоксидант парадокс.

Да се ради само о томе да ови додаци немају ефекта, можда прича и не била тако страшна. Многи људи их узимају јер мисле да ће се осејћати боље, а аутосугестија чини чуда за здравље.

Међутим, истиче се да они не само да нису ефектни, већ могу бити и штетни. Најбоље је да се вратите старим здравим навикама.

Витамине узимајте путем воћа и поврћа и одражавајте здрави баланс домаћом храном, здравим оброцима и вјежбањем, преноси Лифепресс.

Извор: вијести.ме. Б92, Лифепресс