latinica  ћирилица
28/07/2017 |  13:15 ⇒ 17:28 | Аутор: РТРС

Козарска Дубица: Потврђена још три случаја обољења од мишије грознице

У Козарској Дубици су потврђена још три случаја обољелих од мишије грознице, тако да је још на снази епидемија, изјавила је епидемилог у Дому здравља у тој општини Борка Кнежевић.
"Мишја грозница" - Фото: илустрација
"Мишја грозница"Фото: илустрација

Кнежевићева је рекла да се три новообољела налазе на лијечењу у Клиници за инфективне болести у Бањалуци, док је 10 раније обољелих пацијената добро и они су, након болничког, отпуштени на кућно лијечење.

- Чињеница да се повећава број обољелих од мишије грознице довољан је разлог за опрез и придржавање савјета љекара. Неопходно је што чешће прање руку, избјегавање додира са мишевима, а при чишћењу просторија, гдје су боравили мишеви нос и уста се морају заштити маскама, а на руке ставити рукавице. Све то након употребе треба бацити. Угинуле глодаре неопходно је закопати или спалити - навела је Кнежевићева.

Она је напоменула да не треба пити воду за коју није сигурно да је микробиолошки исправна, док се храна мора чувати у фрижидеру, а у случају да се носи мора бити у кутијама.

У Козарској Дубици је извршена ванредна дератизација у око 800 домаћинстава на сеоском подручју за која се сматра да могу бити жаришта те болести, будући да су случајеви мишије грознице регистровани углавном на селима, приликом обављања неких пољопривредних послова када се долази у додир са мишијим излучевинама.

Извор: СРНА