latinica  ћирилица
28/07/2017 |  12:40 ⇒ 12:43 | Аутор: РТРС

На Криму откривен костур "дјечака ванземаљца" (ВИДЕО)

На истоку Крима археолози су пронашли гроб двогодишњег дјетета из другог вијека нове ере, који су неки истраживачи назвали пребивалиштем "ванземаљaца".
На Криму откривен костур "дјечака ванземаљца" - Фото: Screenshot/YouTube
На Криму откривен костур "дјечака ванземаљца"Фото: Screenshot/YouTube

Гроб је пронађен на античком гробљу Киз Аул. Како истичу археолози, необичност је у томе што је "код покопаног дјетета облик лобање значајно деформисан".

Према мишљењу антрополога, био је то дјечак који је тренутку смрти имао највише годину и по. Стручњаци тврде да је његова глава подвргнута деформацији практично одмах након рођења. Ријеч је о процесу издуживања лобање посебним везивањем, у складу са варварском традицијом.

Археолози додају да се деформација лобање најчешће среће код Сармата и да представља један од знакова њихове идентификације. У гробу су пронађени и глинена посуда поред главе дјечака, мале перле, бронзана наруквица на његовој десној руци. Дијете је лежало са главом према истоку.

Вјештачки деформисане лобање први пут су пронађене 1826. године у некрополама Боспора Кимеријског, у рејону града Керч. Претпоставља се да је деформација имала везе са означавањем припадности групи или са социјалним статусом.

- Наравно, за оне који вјерују у древни контакт са ванземаљском цивилизацијом овакве ствари су доказ посјете из свемира - наводе научници.

Истраживачи сматрају да је деформација лобање често могла да доведе до промјене карактера човјека, укључујући повећање агресивности. Сармати, у које археолози убрајају и пронађеног дјечака, били су веома ратоборан народ.

 

Извор: Спутњик