latinica  ћирилица
27/07/2017 |  11:02 | Аутор: РТРС

НАСА гради авион који ће дупло скратити вријеме лета?

Иако је суперсонични путнички авион прије више од деценије отишао у заборав, НАСА је ријешила да направи помак ка другој генерацији овог типа авиона који је ушао у авио-саобраћај.
Авион (Фото: Thinkstock) -
Авион (Фото: Thinkstock)

Према писању Блумберга, НАСА би могла да почне са радом на прототипу новог суперсоничног авиона и вјероватно ће сарађивати са великим авио-компанијама како би теорију претворила у стварност.

Авион ће бити модификованог, суптилнијег облика што би знатно олакшало пробијање звучног зида. Што је још битније, такав авион би прекратио вријеме пута, па би лет између Њујорка и Лондона који иначе траје седам сати, био сведен на свега четири сата.

Ова значајна разлика у времену путовања и мања бука би могле да учине пројекат финансијски одрживим.

Несрећа која се догодила 2000. године када се конкорд приликом полетања са аеродрома Шарл де Гол у Паризу запалио, а затим и срушио на оближњи хотел пољуљала је вјеру у суперсоничне авионе, али, времена се мијењају. Све већа потражња за ваздухопловним саобраћајем довешће до велике потребе за краћим временом путовања.

Наса планира да у изградњу прототипа уложи 390 милиона долара у наредних пет година и већ преговара о дизајну.

Када ће путници бити у прилици да се возе оваквим авионом још увијек је непознато, НАСА намјерава да сва тестирања заврши до 2022. године.

Извор: Б92