latinica  ћирилица
26/07/2017 |  10:16 | Аутор: РТРС

Нацистичко благо пронађено на Исланду (ВИДЕО)

Гласине о такозваном нацистичком златном возу у Пољској и митској ћилибарској соби у Русији кружиле су од краја Другог свјетског рата. У међувремену се “Хитлерово благо“ неочекивано појавило на обали Исланда.

Група ронилаца из Поморске службе Велике Британије открила је сандук у олупини брода из Другог свјетског рата који је нетакнут лежао скоро 78 година. Портал “Метро“ наводи да би у ковчегу могло да се налази до четири тоне злата за које се претпоставља да је из јужноамеричких банака. Вриједност се процјењује на око 130,8 милиона долара.

Њемачки теретни брод “СС Минден“ путовао је за Њемачку када га је наводно примјетила британска морнарица. Због тога  су нацистички званичници у септембру 1939. године наредили да се “СС Минден“ потопи на око 190 километара југоисточно од Исланда.

Поморска служба поднијела је захтјев Влади Исланда за дозволу за отварање ковчега. Исландски званичници ће одлучити ко је власник олупине у Атлантику.

Ловци на благо и истраживачи већ деценијама лове изгубљено нацистичко злато. Постоји распрострањена легенда о три воза са златом из доба нацистичке Њемачке који су закопани у тајним подземним тунелима које су нацисти изградили почетком 1945. године. Возови никада нису пронађени, али према гласинама, у њима се налазе 300 тона злата, оружје, уметничка дјела и накит.

Извор: Блиц