latinica  ћирилица
26/07/2017 |  08:56 ⇒ 09:04 | Аутор: РТРС

Осам разлога за бол у грудима

Свака жена повремено осјети бол у грудима. Али, шта узрокује болове? Ево неколико разлога.

Неки од узрока бола у грудима нису ништа страшно, други захтијевају медицинску пажњу. Зато, ако вас боле груди и то вас брине, не одлажите посјету љекару.

Ево шта може да се "крије" иза болних груди:

Менструација

Понекад је бол у грудима само "најава" менструације. Груди су у том периоду осјетљивије него иначе, па отуда и бол.

Знаћете да је менструација кривац за бол у грудима, ако вас дојке сваког мјесеца боле у отприлике исто вријеме, бол траје неколико дана и нестаје до сљедећег циклуса.

Трудноћа

Баш као што подивљали хормони прије менструације могу да узрокују бол у брадавицама и грудима, може и трудноћа. "Коктел" хормона који се догоди када се у тијелу зачне нови живот, може да учини да вам дојке буду незамисливо осјетљиве.

Ако поред бола у грудима имате посла са мучнином, имате изненадну потребу за одређеним намирницама, можда би требало да урадите тест за трудноћу или да одете код љекара.

Грудвице у грудима

Не, грудвице у грудима не значе аутоматски да имате рак, али могу да буду узрок бола. Те грудвице могу да буду цисте, маститис...

Понекад, грудвице не морају ни да узрокују бол у грудима, али без обзира на то, ако их примијетите, провјерите са љекаром шта је то.

Повреда

Мишићи, ткива и кости налазе се изнад и испод груди, тако да повреда тих дијелова може да узрокује и бол у дојкама. Уколико је то случај, једноставно носите брусхалтер са ојачањем док бол не прође.

Дојење

Бол у грудима и дојење су тема за себе. У сваком случају, уколико осјећате мистериозан бол у грудима, то вјероватно није због дојењеа јер, ако дојите дијете, углавном ћете знати зашто вас боле дојке.

Болови код жена које доје могу да буду знак маститиса (упала груди), али може бити и да су вам брадавице испуцале, оштећене. Ако бол не пролази неколико дана, најбоље је да се посавјетујете са љекаром.

Лијекови

Груди могу да боле и од неких лијекова, па чак и од контрацептивних пилула. Такође, антипсихотици (леијкови који се користе код неких менталних стања) и антидепресанти могу да буду "кривци" за болне дојке.

Уколико вас мучи бол у грудима, а пијете неке од ових лијекова, прочитајте да ли се у нуспојавама помињу болови у дојкама.

Рак дојке

Сам бол у грудима је ријетко када симптим рака дојке. Али, ако поред бола имате још неке од сљедећих промјена, обавезно се обратите љекару: чврсту грудвицу која се не помјера; промјену у облику или величини једне или обје дојке; исцједак из брадавице; осип око брадавица; брадавица одједном постаје увучена.

Насумичан бол

Понекад се бол у неким дијеловима тијела јави насумично, без неког посебног разлога. Оно што је важно је да обратите пажњу на тај бол, да га не игноришете уколико траје дужи временски период или постаје јачи.

Ако је бол јака и спречава вас да радите уобичајене дневне активности, погоршава се или примијетите да вам груди отичу, постају претјерано топле и црвене, јавите се љекару.

Извор: Мондо