latinica  ћирилица
25/07/2017 |  18:49 | Аутор: РТРС

Око 80 одсто људи има проблем са кичмом

Око 80 процената људи у неком тренутку живота осјети бол у доњем дијелу леђа.
Бол (Фото: Thinkstock) -
Бол (Фото: Thinkstock)

Вјероватније је да ће такве болове имати људи средњег доба, али нису поштеђени ни млађи, као и они који имају сједелачки начин живота.

Један од криваца за такав бол је старење. Током година, кости и зглобови у лумбалном дијелу кичме почињу да се мијењају, а дискови, структуре који служе као "јастучићи" између костију и кичме, истроше се, а понекад и изломе на фрагменте. То зна да проузрокује бол.

Други узрок је дискус хернија. Диск "излијеће" из простора између костију и притиска нерв гдје се грана у леђну мождину. Тада најчешће говоримо о ишијасу. У многим случајевима, бол у лумбалном дијелу леђа јавља се због напрезања или ушинућа, неприлагођених активности, подизања терета или неког инцидента.

Понекад је потребно само сачекати и видјети хоће ли да прође само по себи, али ако се стање не поправи ни послије три до четири дана, онда је потребно отићи код љекара.

Прије него што се јави неко озбиљније стање, као што је дискус хернија, љекари савјетују да је боље наставити са кретањем да се мишићине би укочили. Лежање је корисно да се олакша бол, посебно ако је толико јака при сједењу или стајању. Уколико доктор не савјетује другачије, треба ограничити лежање на само неколико сати, и то не више од дан-два.

Вјежбање може да помогне изградњи чврстих, флексибилних мишића који су онда мање подложни повредама. Оно помаже и код оздрављења, превентивно дјелујекод могућих проблема и побољшава функцију и покретљивост. Неки посежу и за акупунктуром или киропрактичарем, као и терапеутским масажама, али важно је то радити код правог стручњака и уз контролу љекара.

Извор: Агенције