latinica  ћирилица
25/07/2017 |  08:32 ⇒ 08:36 | Аутор: РТРС

Како да извучете "највише" из поподневног одмора?

Већина људи у току дана попије кафу (или неколико кафа...) али не осјећа никакву нарочиту корист од тога. Има дана, чак, кад се осјећамо једнако "празно", чак и послије дуплог еспреса. Али, то је зато што и овдје (као и обично у животу) очекујемо сувише тога, сувише брзо.

Кофеину из кафе треба око пола сата да "проради", а док прође пола сата, обично заборавимо да смо и попили кафу... Али, научници су се позабавили тим "проблемом" и изгледа да имају рјешење.

Кратке дремке у току дана доказано подижу наше способности и послије њих се будимо препорођени. А да би ефекат био још снажнији, непосредно прије него што дремнете, требало би да попијете шољицу кафе.

Дакле, попијете кафу, одспавате пола сата и пробудите се као нови - таман на вријеме, пошто кофеин почиње да ради своје.

То је и научно доказано, спороведен је експеримент у којем су уморни испитаници подијељени у двије групе. Једној групи је прије получасовног одмора дат плацебо, а другој напитак који је садржао 200 милиграма кофеина (еквивалент дуплом еспресу), а након одмора требало је да учествују у тесту који укључује симулацију вожње.

Испоставило се да је код особа које су попиле кафу прије одмора осјећај умора и проблема са концентрацијом опао за 34 одсто, док је код оних који су добили плацебо забиљежен пад од свега девет одсто, иако су обје групе имале пола сата да дремну прије рјешавања теста.

Ипак, иако нам кафа може бити од користи током дана, водите рачуна да посљедњу шољицу у току дана попијете најкасније у раним поподневним сатима. У супротном, може се десити да увече не можете да заспите, преноси британски "Метро".

Извор: Мондо