latinica  ћирилица
23/07/2017 |  21:49 ⇒ 21:53 | Аутор: РТРС

Заеву уручена "Мостарска повеља мира"

Предсједнику Владе Македоније Зорану Заеву вечерас је у Мостару уручена "Мостарска повеља мира" за допринос успостављању регионалне сарадње.
Заев и Звиздић у Мостару - Фото: СРНА
Заев и Звиздић у МостаруФото: СРНА

Награду додјељује Центар за мир и мултиетничку сарадњу Мостар поводом обнове Старог моста који је свечано отворен на данашњи дан прије 13 година.

Заев и предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић потом су потписали "Мостарску повељу мира" и спустили вијенац са Старог моста у помен на све жртве рата.

Заев је рекао да се из Мостара данас шаље порука мира, те истакао да у региону има лидера који гледају у будућност, знају да сарађују, јер се сарадњом гради боља будућност.

- Овај наш мултиетнички регион итекако треба мир. Прошлост је била сурова, али сви смо извукли поруке из тога - изјавио је Заев новинарима у Мостару.

Звиздић је рекао да је Мостар успио да сачува мултиетнички карактер и да представља истински симбол суживота, мира и добре сарадње међу људима, као и реализације циља да БиХ постане дио европске породице.

Он је поручио да ће Стари мост, Мостар и БиХ трајати и бити јединствени.

Заев и Звиздић претходно су посјетили мјесто Ротимља код Мостара гдје је 2004. године у паду авиона погинуо тадашњи македонски предсједник Борис Трајковски и чланови његове пратње. Македонски премијер је положио вијенац на мјесту пада авиона.

Извор: СРНА