latinica  ћирилица
23/07/2017 |  09:45 ⇒ 09:46 | Аутор: РТРС

"АРТ симпозијум Јахорина", отварање изложбе

Међународна ликовна колонија "АРТ симпозијум Јахорина 2017", која је током свог јубиларног 15. сазива окупила 21 сликара, вајара и графичара из Јапана, Јужне Кореје, Бугарске, Србије, Федерације БиХ и Републике Српске, данас ће бити свечано затворена.
Изложба" Арт симпозијум Јахорина" - Фото: СРНА
Изложба" Арт симпозијум Јахорина"Фото: СРНА

"Затварање Колоније планирано је Хотелу `Рајска долина` у 20.00 часова, а том приликом ћемо отворити и изложбу дјела насталих током овог јубиларног сазива", рекао је  оснивач и умјетнички руководилац "АРТ симпозијума Јахорина" Лазо Савић.

Према његовим ријечима, ове године на Јахорини су се веома креативно и ефективно дружили академски сликари и вајари са разних меридијана, међу којима је био и низ универзитетских професора, доктора и магистара ликовне умјетности у области сликарства и вајарства.

Он је прицизирао да су из Јапана стигли Нода Такума и Кота Сакаи, из Јужне Кореје Ли Ђи Еун, из Бугарске Светла Радулова, Иван Стојанов, Трајана Панајотова, Никола Русев и Симеон Панајотов, те из Хрватске Борис Цикач.

Гости из Србије су Ђорђе Арнаут, Жељка Момиров, Момир Армуш, Јасна Николић, Ђорђе Милошевић, Тања Ђокић и Бранислав Бане Марковић, из Федерације су дошли Емир Осмић, Секула Дуганџић и Златко Девић, а из Републике Српске Михајло Ракита и Мијан Вуковић.

Новонастале радове оцјењиваће ликовни критичар Војислав Вујановић.

"Арт симпозијум Јахорина" основан је 1. маја 2003. године под покровитељством Олимпијског центра Јахорина и уз подршку тадашњег градоначелника Источног Сарајево покојног Предрага Ласице.

Од тада се редовно одржава сваке године на олимпијској планини Јахорини, гдје је угостио бројне ликовне умјетнике из Јапана, Њемачке, Чешке, Мађарске, Русије, Украјине, Шпаније, Италије, Египта, Грчке, Ирске, Америке, Холандије, Француске, Турске, Бугарске, Македоније, Србије, Хрватске, чија су дјела представљена на око 50 изложби у Српској, БиХ и иностранству.

Циљ ове реномиране културне манифестације јесте афирмација ликовне умјетности и умјетности уопште, развој еколошке свијести, подстицај туризма како на подручју Републике Српске, БиХ и држава у региону тако и у свијету, укључујући допринос напорима да Јахорина, која заслужено носи епитет зимске олимпијске љепотице, буде препознатљива и на мапи културних дестинација.

Извор: Срна