latinica  ћирилица
22/07/2017 |  19:29 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Слога кућу гради и породици Поповић из Бранешца (ВИДЕО)

Становници села Бранешци код Челинца покренули су акцију да се направи нова кућа осамдесетдеветогодишњој баки Петри Поповић и њеном незапосленом сину. Уз помоћ комшија, који раде у иностранству, радови су већ почели, а наставак изградње очекују за неколико дана.
Бранешци - породица Поповић - Фото: РТРС
Бранешци - породица ПоповићФото: РТРС

Бака Петра Поповић и њен незапослени син Веселко живе у веома тешким условима. Зидови куће само што се нису срушили. Немају ни струју ни воду. Њихове комшије су покренуле иницијативу за изградњу нове куће, а прва помоћ стигла је од људи који раде у иностранству. До сада је урађен темељ, а у наредних неколико дана очекује се и наставак градње.

- Прво смо мислили да санирамо кућу, али пошто је она у тако лошем стању, онда смо морали почети другу, поред ње. Ми комшије и мајстори смо се организовали и темељ урадили. Организоваћемо се и за даље радаове када дође материјал - каже комшија Анђелко Пезић.

Осамдесетдеветогодишњу старицу, уз немаштину муче и проблеми са здрављем. Слабије чује, отежано говори, а има и тешке срчане проблеме. Њен педесетдвогодишњи син Веселко нада се скором усељењу у нову кућу.

- Надам се да ћемо да уселимо у нову кућу, ако Бог да. Ја не радим, на бироу сам, живимо од социјалне помоћи и туђе његе коју мајка добија -  прича Веселко, не кријући емоције и захвалност комшијама који овој скромној породици несебично помажу.

У Бранешцима најављују и интензивирање акције. И манифестација "Културно-забавни и спортски дани" у потпуности ће бити усмјерена на помоћ породици Поповић. За те потребе, отворен је и жиро рачун у Новој банци 555-10000-309-264-78.

- Угрубо, радови и материјал да се покрију требало би 12,5 хиљада КМ. Овдје да нема ни воде ни струје, а ту су и унутрашњи радови, малтерисање и све остало што иде. Очекујемо да ће то моштати између 30 и 40 хиљада КМ - каже Богољуб Шикањић, организатор акције.

Слога кућу гради, каже стара пословица. У Бранешцима се надају да ће њихову акцију сложно сви подржати и да ће бака Петра и њен син до зиме уселити у нову кућу.