latinica  ћирилица
22/07/2017 |  09:21 ⇒ 09:39 | Аутор: РТРС

Знаци који указују на то да вашем тијелу недостаје калцијума

Калцијум је најважнији и најзаступљенији минерал у људском организму који има изузетну улогу у очувању здравља и виталности. Најчешће га налазимо у костима и зубима.

Већина калцијума у исхрани добија се из млечних производа. Остали добри извори овог минерала су сардине, лосос, алге, зелено поврће, сушено воће, орашасти плодови и тофу.

За његову апсорпцију и искоришћавање у нашем телу, потребни су још неки нутријенти, попут минерала магнезијума и фосфора и витамина Д и К.

Особама које болују од остеопорозе препоручује се додатни унос калцијума из суплемената, у нешто вишим дозама - до 1200 милиграма, најчешће уз додатак витамина Д. Адекватан унос калцијума је најважнији у дјетињству и периоду адолесценције, а истраживања показују да је тај унос често недовољан.

Иако повећани унос калцијума путем суплемената код жена у постменопаузи има врло мали утицај на успоравање смањења густине коштане масе и смањење ризика од прелома костију, треба бити истрајан кад је ријеч о адекватном уносу јер и мала корист може да буде важна. Стручњаци су сагласни око тога да је већину калцијума треба унијети у организам путем хране јер је он у храни доступан у комбинацији с другим материјама које доприносе његовом искоришћавању у тијелу.

Смањене количине калцијума у крви називају се хипокалцемијом, а недовољан унос храном, лоша апсорпција калцијума, појачано излучивање калцијума или комбинација свега наведеног може да проузрокује недостатак овог важног минерала.

Краткотрајан недовољан унос калцијума храном не узрокује значајнију појаву симптома, с обзиром да су нивои калцијума у нашем организму строго контролисани. Тачније, при недостатку калцијума наш организам покреће процес деминерализације костију, односно извлачи калцијум из њих како би одржавао оптималну количину тог минерала у крви.

Симптоми недостатка калцијума су: укоченост и трњење у прстима, грчеви мишића, конвулзије, летаргија, лош апетит, абнормалан срчани ритам, грчеви гркљана и бронхијалних цијеви, што узрокује потешкоће с дисањем, промјене у функцији мозга (депресија, деменција).

Недовољан унос калцијума примарно утиче на кости и мишиће, узрокујући тетанију, стање које карактеришу наизменични грчеви мишића који не могу да се опусте, нарочито мишића руку и ногу.

Болови у мишићима и парестезије (утрнулост и трнци) су чести знакови тетаније. Дуготрајна хипокалцемија може да проузрокује остеопенију, која ако се не лијечи, може да проузрокује остеопорозу.

Ризик од ломова костију је такође повећан, нарочито када је ријеч о старијој популацији, а недостатак калцијума може да проузрокује и рахитис, иако се ово стање више повезује с недостатком витамина Д.

Извор: Агенције