latinica  ћирилица
22/07/2017 |  08:56 ⇒ 12:52 | Аутор: РТРС

Отворен 60. "Фестивал фестивала" у Требињу (ВИДЕО)

У Културном центру у Требињу синоћ је отворен 60. "Фестивал фестивала" на коме ће наредних дана бити изведено седам представа позоришних кућа из Србије, Црне Горе, Хрватске, Македоније и БиХ.
Фестивал фестивала - Фото: РТРС
Фестивал фестивалаФото: РТРС

Отварању Фестивала присуствовао је министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић, који је истакао да ова манифестација обогаћује већ богату културну сцену у Требињу.

"У овом граду културе ће се окупити аматери из цијеле бивше Југославије, они који су пробрани и имају шта да покажу", рекао је Малешевић.

Он је навео да Министарство за ову годину располаже са 650.000 КМ за пројекте у култури, те изразио жаљење што из Требиња већ двије године није било пријаве на конкурс за новчана средства јер је сигуран да би комисија препознала значај овог фестивала.

Отварајући "Фестивал фестивала" градоначелник Требиња Лука Петровић рекао је да је веома важно да ова манифестација добије трајну подршку Владе Републике Српске јер је то најеминентнији скуп драмских аматера бивше Југославије.

"О вриједности Фестивала говори и подршка предсједника Републике Српске Милорада Додика и Министарства просвјете и културе. Наш циљ је да овај фестивал поприми међународне размјере", нагласио је Петровић.



Он је истакао да ће културна сцена у овом граду наредних дана окупити најбоље из бивших градова Југославије и да је организација на високом нивоу, те додао да је велики број заинтересованих позоришта из Пољске, Бугарске, Аустрије, Италије.

Прве вечери Фестивала представили су се побједници републичког фестивала Црне Горе - Аматерско позориште НВУ "Его култ" и Гимназије Петар Други Петровић Његош из Даниловграда са представом "О ћутању и другим имитацијама среће".

Друго вече резервисано је за Театар "Федра" из Бугојна и представу "Посљедња породица", а треће вечери ће наступити побједници републичког фестивала у Србији - Позориште "Стеван Сремац" из Црвенке са остварењем "Малограђанска свадба".

Глумци "Гат сцене 71" Дома културе "Крсте Мисирков" из Светог Николе из Македоније публици ће се представити у понедјељак, 24. јула.

Пете вечери наступиће Бјеловарско казалиште са представом "Сутра припада мени", док ће се дан послије представити другопласирани са републичког финала Србије - Театар 011 из Београд са комадом "Драги тата".

Фестивал ће у четвртак, 27. јула, затворити домаћини - Градско позориште Требиње представом "Писац породичне историје", према тексту Љубомира Ђурковића, а у режији Слободана Маруновића.

Све представе биће одигране у позоришној сали Културног центра, од 20.30 часова, а улаз је бесплатан.

Награде Фестивала - "Златне маске" посљедње вечери додијелиће трочлани стручни жири - редитељ Егон Савин, театролог Љиљана Чекић и глумац Мугдим Авдагић, а, традиционално, најбољу представу, осим стручног, изабраће и жири публике.

Покровитељ Фестивала је град Требиње, а извршни продуценти су Центар за информисање и образовање и требињски Културни центар.

Извор: Срна