latinica  ћирилица
21/07/2017 |  18:04 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

На одмор без бриге; Гдје се можемо бесплатно лијечити? (ВИДЕО)

Сезона годишњих одмора увелико траје. Иако се грађани труде да ништа не забораве када крену на одмор - често је изузетак путничко осигурање. Потврда коју добијемо за неколико минута, да ли у осигуравајућој кући или у ФЗО, могла би нам уштедјети много новца.
Земље са потписани споразумом о социјалном осигурању - Фото: РТРС
Земље са потписани споразумом о социјалном осигурањуФото: РТРС

"Земља богова" ове године најатрактивнија је локација за љетовање. Ниске цијене за љетовање у Грчкој, у потпуности су засјениле до сада непревазиђене локација као што су Црна Гора и Хрватска.

- Невјероватно је велика потражња за аранжманима у Грчкој. Од почетка године, од свих путовања које смо имали укупно, више од пола је отишло на Грчку, а остатак је распоређен на све остале дестинације које имамо у понуди - наводи Јасминка Андрић из туристичке агенције.

То и не чуди имајући у виду да се током маја на десет дана са превозом у Грчку могло отићи за 80 евра. И сада је цијена скромна, па је за исти број дана потребно издвојити око 200 евра.

На одмор не би требало ићи без полисе здравственог осигурања. Трошкови лијечења најобичније прехладе или упале уха, која је на мору честа, коштају и по неколико стотина евра.

Уколико ипак идете у земљу која није покривена ФЗО можете једноставно да одете у било коју осигуравајућу кућу и за 20-ак КМ извадити путно здравствено осигурање.

Јафтиније, међутим, могу да прођу они који одлуче да се осигурају путем ФЗО. За разлику од осигуравајућих кућа, потврда из Фонда важи само у државама бивше Југославије, али и Великој Британији, Чешкој и Словачкој, са којима је БиХ потписала посебан споразум.

- Тај ИНО образац је бесплатан, осим ако није предвиђена нека партиципација. Иста ситуација је и у тој држави у коју идете. Нећете плаћати ништа, осим ако није законом предвиђена нека партиципација. Потребно је само да тај ИНО образац однесете у њихов ФЗО или рецимо у болницу директно - каже Борис Међедовић из ФЗО.

Списак држава у којим грађани БиХ могу да се лијече уз помоћ ИНО обрасца утврђен је још у бившој држави. То питање регулише Министарство цивилних послова на нивоу БиХ. Са бесплатним здравственим осигурањем уз помоћ ИНО обрасца на пут у Грчку грађани БиХ још ће морати да сачекају. У ресорном бх. министарству потврдили су нам да о томе још нису разговарали са грчким властима.

Да би се осигурали путем ФЗО, потребно је да одете на преглед код породичног љекара, добијете увјерење да сте способни за пут и с тим документом одете у ФЗО по такозвани ИНО образац. Разлог више да се осигурате је и тај што цариници у земљама Европске уније имају дискреционо право да на граници затраже потврду о здравственом осигурању путника.