latinica  ћирилица
21/07/2017 |  16:11 ⇒ 22:36 | Аутор: РТРС

Ови рекреативци активно трче и у шестој деценији ВИДЕО)

За њих је трчање више од спорта. Истрчане маратоне и полумаратоне, више не могу ни набројати. Зову их "Четрдесет плус". Не због броја чланова, већ због година. Ови рекретативци активно трче и у петој и у шестој деценији.
Маратонци "Четрдесет плус" - Фото: РТРС
Маратонци "Четрдесет плус"Фото: РТРС

Заједничко им је неколико ствари: да воле спорт, иако нико није професионални спортиста, за њих су године само број, здравље су одавно ставили на прво мјесто и сви изгледају барем десет година млађе.

Зову их "Четрдесет плус". То је весела дружина приједорских маратонаца, међу којима су најбројнији они који су на десетине километара претрчали, иако су у петој или шестој деценији. Додуше, има и млађих. Међу најстаријима је педесетосмогодишњи приједорски маратонац, Бошко Мандић, који годишње истрчи и до шест маратона.

Дневно претрчи двадесетак километара, уз будно око посматрача и навијача.

Међу најиздржљивијим и најискуснијим приједорским маратонцима је и педесетдвогодишњи Ранко Колар. Одувијек се бавио спортом, али му је трчање "ушло у крв" када је прије десетак година оставио цигарете. Мало помало, постао је "озбиљан рекративац". Мјесечно истрчи и до 200 километара.

Раме уз раме са колегама рекреативцима, на маратонима и полумаратонима већ годинама учествује и педесетогодишњи Здравко Мрђа. Прву трку, истрчао је прије 36 година.

 На дуге стазе трчи и приједорска професорка флауте, Радмила Трбић. У петој деценији учествује на маратонима и полумаратонима.

Они трче и на хладноћи и по врућинама. Најчешће сеоским путевима, јер су и велики љубитељи природе. Неријетко истрче и до врха Козаре. За њих је трчање више од спорта-"издувни вентил" и спас од свакодневног стреса.

Ово је најјефтинији спорт-кажу приједорски маратонци, звани "Четрдесет плус".

Учешћа на маратонима и полумаратонима финансирају сами. Трчећи, стекли су бројна пријатељства. Најважнија је "снага воље".

Када заврше пословне и породичне обавезе, приједорски маратонци, обувају патике и помјерају границе своје издржљивости. Кажу, њима нису потребне таблете за смирење, јер се спортом боре против животних брига.

Млађи атлетичари уче на њиховом примјеру-да за спорт није важно колико имаш година, већ како се осјећаш.

Кажу, уз такав став, већ је истрчано пола маратона.

Опширније погледајте у прилогу.