latinica  ћирилица
21/07/2017 |  08:18 ⇒ 09:22 | Аутор: РТРС

Наранџасто упозорење за сутра

Нови врели талас захватио је Босну и Херцеговину, а како упозоравају метеоролози, у суботу нас очекује паклених 39 степени, стога је издано наранџасто упозорење.
Упаљен наранџасти метеоаларм (фото: илустрација) -
Упаљен наранџасти метеоаларм (фото: илустрација)

Игор Ковачић, метеоролог Републичког хидрометеоролошког завода Републике Српске, истиче да се топло и вруће вријеме наставља и наредни период.

"Највише дневне температуре биће у суботу, до 39 степени, углавном на сјеверу и југу, али нас и у недјељу очекују високе температуре, само степен ниже. Понегдје ће и ноћи бити тропске. Промјену времена очекујемо тек у уторак", процјењује Ковачић.

Наводи да је биопрогноза неповољна за овај период. Старије особе и кардиоваскуларни болесници треба да избјегавају излазак на отворено, дуже борављење. Дуготрајни период високих температура код осјетљивих особа ће узроковати тегобе у виду главобоље, малаксалости, промјене расположења, недостатка мотивације за рад, док ће недостатак свјежине током ноћи узроковати додатне проблеме.

Наранџасти метеоаларм издан за подручје Херцеговине, Крајине, за сјевер и сјевероисток БиХ до 22. јула у временском интервалу од 14 до 17 часова због високе дневне температуре ваздуха и високе вриједности УВ индекса. Очекиване максималне температуре ваздуха биће од 35 до 39 степени, а УВ индекс врло висок.

Извор: Независне новине