latinica  ћирилица
21/07/2017 |  07:40 ⇒ 13:54 | Аутор: РТРС

Снажан земљотрес у Егејском мору, двије особе погинуле (ФОТО/ВИДЕО)

Снажан земљотрес магнитуде 6,9 по Рихтеру погодио је подручје између турског љетовалишта Бодрум и грчких острва.

Држављанин Шведске и једна особа из Турске изгубили су живот на грчком острву Кос у земљотресу који се догодио рано јутрос у Егејском мору у близини популарних грчких и турских туристичких дестинација.

Конзулат Турске у Грчкој потврдио је смрт турског држављанина, наводећи да је други турски држављанин тешко повријеђен и пребачен у болницу у Атину.

Градоначелник Коса Јоргос Киртсис потврдио је да су страни држављани погинули када се кров обрушио на бар у једном хотелу.

Евакуисан је и један трајект на коме се налазило 200 турских држављана на путу са Коса према Бодруму.

Земљотрес Грчка, Турска (фото: Tanjug-AP)

У турском љетовалишту Бодруму у болницу је пребачено око 80 повријеђених. Они су повреде задобили углавном због тога јер су у паници скакали са прозора зграда.

Из геолошке службе СјАД која прати земљотресе, речено је да се ради о плитком земљотресу, на само 10 километра од морског дна, сјеверозападно од приморског града Мармарис. Епицентар је на само 20 километра од турског одмаралишта Бодрум, 16 километара источно-сјевероисточно од Коса.

Земљотрес Грчка, Турска (фото: Tanjug-AP)

Европска агенција за земљотресе саопштила је да би могло да дође до појаве мањег цунамија, али је турска телевизија позивајући се на званичнике известила да је вјероватније да ће доћи само до појаве већих таласа. Дио острва Кос већ је поплављен.

Извор: СРНА, Блиц ,Танјуг