latinica  ћирилица
21/07/2017 |  07:33 | Аутор: РТРС

Наставак суђења Азри Башић за злочине у Дервенти

У Суду БиХ данас ће бити настављено суђење Азри Башић за убиство и злостављање заробљених српских цивила у Дому ЈНА у Дервенти и на подручју села Поље 1992. године.
Суђење Азри Башић - Фото: РТРС
Суђење Азри БашићФото: РТРС

Башићева је оптужена да је као припадник Хрватског вијећа одбране од 26. априла до почетка маја 1992. године учествовала у убиству, мучењу и наношењу великих патњи и повреда српским заробљеницима.

На рочишту одржаном 26. маја, свједок Тужилаштва БиХ Трипо Нинчић потврдио је да је током заробљеништва у Дому ЈНА у Дервенти у мају 1992. године Башићеву видио када је заробљеним Србима пријетила да ће их заклати и урезати им крстове на чело.

Он је навео да се по доласку Башићеве уплашио за свој живот јер је чуо да су је, због малтретирања, људи у граду прозвали "злогласна Азра".

"Сви заробљеници су о њој причали. У логору Рабић, гдје сам премјештен, а у којем је било више од 130 затворених Срба, чуо сам шта су ти људи доживјели током заробљеништва у Дому ЈНА. Јавно се причало шта је Азра радила и како је убила Благоју Ђураша", рекао је Нинчић.

Почетак рочишта заказан је за 9.00 часова.

Извор: СРНА