latinica  ћирилица
20/07/2017 |  18:18 ⇒ 21/07/2017 | 12:52 | Аутор: РТРС

Питање Транспортне заједнице ријешити уз пуно уважавање актера (ВИДЕО)

У наредном периоду требало би доћи до усаглашавања ставова о уговору о Транспортној заједници, поручила је премијерка Жељка Цвијановић, након састанка са шефом делегације Европске уније у БиХ Ларс-Гунаром Вигемарком.
Цвијановић - Вигемарк (Архив) - Фото: РТРС
Цвијановић - Вигемарк (Архив)Фото: РТРС

Премијерка очекује да се поштује механизам координације и надлежности свих који учествују у том процесу. За Европску унију неприхватљиво је да нема напретка у реформама, поручио је Вигемарк.



Када је ријеч о Транспортној заједници, не постоји проблем у односима Бањалуке и Брисела, јер Српска жели да буде дио те приче. Сви проблеми су на релацији различитих нивоа власти у БиХ, истакла је премијерка Жељка Цвијановић. Сматра да око заједничке стратегије мора да се постигне сагласност и да се уваже сви нивои власти у оба ентитета. 

Цвијановићева је истакла да је Република Српска позивала на разговоре о овој теми и раније, али да се они нису реализовали, и то не кривицом Републике Српске.

Вигемарк је поручио да је непотписивањем уговора о приступању Транспортној заједници у Трсту, БиХ послала негативан сигнал. 

Он каже да је став ЕУ да домаће власти саме морају да ријеше реформска питања, јер у противном успоравају европски процес.

- За нас је неприхватљиво да било која странка, из власти или из опозиције, каже да није могућ договор и да пасивно сједе и чекају разрјешење ситуације. То је неприхватљиво. Суштина подношења апликације за чланство у ЕУ је одговорно лидерство и дјеловање - рекао је Вигемарк.

Цвијановићева је објаснила да није ријеч о суштини уговора о оснивању Транспортне заједнице, већ да је Влада Српске инсистирала на заједничком ставу који ће уважити мишљење свих актера, а не једног нивоа власти. 

- Наши закључци од прије неколико мјесеци идентификовали су проблеме, укључујући и жељезнички саобраћај и тоталну либерализацију која може да се деси. Али, при томе смо рекли да разумијемо да не можемо бити сами и другачији у односу на регију, ако регија преживи и ми ћемо - навела је премијерка Српске.

Цвијановићева је поручила да механизам координације мора представљати компромис, који подразумијева да сви актери у том процесу разговарају, што Сарајево, каже, упорно игнорише. Прича предсједавајућег Савјета министара БиХ Дениса Звиздића да систем ротације није уставна категорија и да због тога није прихватљив, не доприноси проналаску рјешења, каже Цвијановићева, јер у неким земљама Европске уније тај механизам постоји. 

- Мислим да такве изјаве не доприносе рјешавању овог проблема. У овој земљи треба да постоји више дијалога и сада имамо саговорника у ЕУ који промовише наш заједнички разговор и дијалог, и треба да искористимо такву ситуацију. Што је не искориштавамо, не знам. Зато што држава није дошла тамо гдје треба да дође - каже премијерка.

Европска унија не брани ниједну страну, већ очекује да домаћи лидери координишу своје ставове, посебно када је ријеч о наступу БиХ на међународној сцени, каже Вигемарк.