latinica  ћирилица
20/07/2017 |  18:15 ⇒ 18:27 | Аутор: РТРС

Церар: Арбитражна пресуда спроводива и без Загреба

Словеначки премијер Миро Церар изјавио је данас да је Словенија спремна да сама спроведе арбитражну пресуду о Пиранском заливу, уколико Хрватска настави да је игнорише.
Миро Церар - Фото: Screenshot/YouTube
Миро ЦерарФото: Screenshot/YouTube

- Моја влада ће у сваком тренутку вући праве потезе и у томе ће бити одлучна. Словенија је спремна и на ситуацију да сама спроведе арбитражну пресуду, иако би било боље да се то направи у сарадњи са Хрватском - рекао је Церар након сједнице Владе која је разматрала питања из арбитражног процеса.

Он је навео да ће вјероватно отићи у септембру у Загреб на састанак са хрватским премијером Анрејем Пленковићем, али да се тај дијалог може и прекинути ако би се показало да хрватска страна само одуговлачи, да не признаје арбитражу нити пресуду.

- Са Хрватском, упркос свему, морамо покушати да нађемо простор за договор о спровођењу пресуде, иако сам свјестан да ће то бити напорно и да до тога неће бити лако доћи - рекао је Церар.

Он је додао да министар спољних послова Словеније Карл Ерјавец има одобрење да службено протестује и да упозори Европску комисију ако би долазило до граничних инцидената у Пиранском заливу.

- Одлука арбитара је кључна, јер дефинише нашу границу са Хрватском, али при њеном спровођењу треба поступати одговорно и одлучно, у оквиру арбитражног поступка и међународних стандарда - рекао је Церар.

Церар је питање из арбитражног поступка ставио на дневни ред Владе због критика коалиционих партнера да показује премало одлучности у односима са Хрватском.

Министри пољопривреде Дејан Жидан и спољних послова Карл Ерјавец, шефови преосталих коалиционих странака, предлагали су Церару да се арбитражна пресуда спроведе одмах, без договарања са Хрватском и да откаже договорени сусрет са Пленковићем у Загребу у септембру.

Извор: СРНА