latinica  ћирилица
20/07/2017 |  17:36 | Аутор: РТРС

ЕК: Пружити политичку подршку структуралном дијалогу

Европска комисија апелује на власти у БиХ да пруже политичку подршку структуралном дијалогу о правосуђу како би се дошло до коначног текста нацрта закона о судовима БиХ који се може доставити у законодавну процедуру, без даљег одлагања.
Европска комисија (фото: www.mfa.gov.rs) -
Европска комисија (фото: www.mfa.gov.rs)

Из Делегације ЕУ у БиХ саопштено је да је Европска комисија, када буде постигнут договор на политичком нивоу, спремна да прегледа коначни приједлог како би потврдила његову усклађеност са европским стандардима.

У саопштењу се истиче да је данас на министарском састанку о структуралном дијалогу о правосуђу у Бањалуци разговарано о приједлогу новог закона о судовима БиХ, који су понудили стручњаци из земаља чланица ЕУ, а који би обезбиједио правну сигурност и ефикасно функционисање правосуђа у складу са стандардима ЕУ и домаћим правним поретком.

"Поздрављамо спремност учесника да раде у правцу постизања договора о кривичној надлежности на основу члана 83 Уговора о функционисању ЕУ, који, између осталог, укључује тешка кривична дјела као што су тероризам, организовани криминал и корупција", наводи се у саопштењу.

Из ЕУ тврде да грађани БиХ имају право на независно, непристрасно и ефикасно правосуђе које се бори против тешких кривичних дјела, нарочито организованог криминала и корупције.

"Владавина права се налази у сржи процеса европских интеграција", наводи се у саопштењу.

Из Делегације ЕУ у БиХ подсјећају да Европска комисија од 2011. године у оквиру структуралног дијалога о правосуђу омогућава разговоре о реформи правосуђа на нивоу БиХ, нарочито у погледу координације кривичне надлежности између различитих нивоа власти.

Извор: Срна