latinica  ћирилица
20/07/2017 |  16:50 | Аутор: РТРС

Пољска усвојила контроверзни закон о реформи Врховног суда

Пољски посланици усвојили су данас контроверзни закон о реформи Врховног суда, а председник Европског савјета и бивши премијер Пољске Доналд Туск оцијенио је да су промјене у правосуђу које спроводи влада у Варшави "уназађујуће", против европских вриједности и да доводе Пољску у ризик да буде маргинализована.
Парламент Пољске (Фото: thelibertarianrepublic.com) -
Парламент Пољске (Фото: thelibertarianrepublic.com)

Закон, којим се министру правде омогућава да бира кандидате за тај суд, усвојен је упркос вишедневним уличним протестима, забринутости опозиције због независности судства и пријетњама Европске уније санкцијама без преседана.

Туск је у саопштењу навео да је упутио позив пољском предсједнику Анџеју Дуди за састанак како би разговарали о "политичкој кризи" у тој земљи, пренио је Ројтерс.

За усвајање закона у доњем дому пољског парламента гласало је 235 посланика, 193 је било против, а 23 је било уздржано.

АФП примјећује да је то посљедња у низу спорних правосудних мјера за које владајућа партија Право и правде тврди да су неопходне за ефикаснији правосудни систем и за борбу против корупције.

Лидер владајуће пољске партије "Право и Правда" Јарослав Качињски раније је оцијенио да је упозорење Европске комисије Варшави да заустави правосудну реформу "политичко" и поручио ЕУ да не би требало да мијеша у то питање.

"Те ствари с којима тренутно имамо посла искључиво су у надлежности земље, тако да оно што имамо овдје је злоупотреба (њихове власти)", рекао је Качински за државну телевизију ТВП.

Европска комисија затражила је од Пољске да заустави правосудну реформу, нагласивши да би могла да има "веома негативан утицај" на независност судова, а у противном, наводи, очекује је дисциплинска мјера већ наредне недјеље.

Први потпредсједник Европске Комисије Франс Тимерманс упозорио је да закони које Пољска жели да изгласа значајно повећавају систематске пријетње владавини права.

"Колективно, уништили би шта год је остало од независног судства и судове би ставили под потпуну политичку контролу владе", рекао је Тимерманс.

Извор: Блиц