latinica  ћирилица
20/07/2017 |  16:48 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Требиње добило "Херцеговачку кућу" (ВИДЕО)

Требиње је добило "Херцеговачку кућу" мјесто које ће служити за промоцију и продају традиционалних херцеговачких производа. Смјештена је у центру града непосредно уз Туристичку организацију, а њом ће управљати Аграрни фонд Града Требиња.
Требиње - Херцеговачка кућа - Фото: РТРС
Требиње - Херцеговачка кућаФото: РТРС

Поред промоције, прилика је то и да произвођачи имају сигурно мјесто за пласман својих производа, а купци радњу која ће за ове производе бити доступна сваког радног дана од 7 до 22 часа.

Дакле, на једном мјесту су традиционални производи овог краја који ће проћи све санитарне анализе. Херцеговачка кућа на својим рафовима данас је понудила 260 домаћих производа.

Љубо Вујовић, произвођач козјег и крављег сира у маслиновом уљу, више је него задовољан отварањем Херцеговачке куће. Његови производи дио су понуде ове куће.

"До сада сам своје производе продавао на требињској пијаци која ради до 14 часова. Сада ћу имати прилику да производе излажем до 22 часа и то ће ми пуно значити", каже Вујовић.

И Ристо Пртило који производи воће, поврће, суво месо, те млијечне производе подржава ову новину.

Овај објекат не може угрозити ничије приходе, може само да допринесе промоцији Требиња и развоју наших туристичких потенцијала, поручио је градоначелник Требиња.

"Циљ нам је да промовишемо наше домаће произвођаче. Ово је промоција цијеле Херцеговине, а наша родбина, пријатељи, као и наши туристички водичи овдје ће свраћати и упознавати госте нашег града са оним што Херцеговина нуди, а тиме доприносити и буџету Аграрног фонда и Града Требиња", истакао је Лука Петровић, градоначелник Требиња.

Ниједан артикл неће добити мјесто у понуди "Херцеговачке куће" без претходне провјере у Институту за јавно здравство, поручују надлежни.

"Концепт ове трговине је замишљен на начин да у њој домаћим купцима и гостима Требиња буду доступни производи који се у нашим домаћинствима производе по традиционалној домаћој рецептури. А сви наши произвођачи, који су до сада своје домаће производе продавали на пијаци могу да дођу у "Херцеговачку кућу" и да понуде оно што имају", навео је Веселин Дутина, директор Аграрног фонда града Требиња.

Отварању Херцеговачке куће присуствовао је и епископ закумско-херцеговачки и приморски Григорије. Он је рекао да га радује што се у Требињу свакодневно дешавају лијепе и корисне ствари.

Град Требиње је у адаптацију, уређење и опремање Херцеговачке куће уложио 45.000 КМ. Најављено је да ће Херцеговачке куће бити отворене и у Бањалуци и Београду.