latinica  ћирилица
20/07/2017 |  16:33 ⇒ 16:37 | Аутор: РТРС

Побуна америчких компанија због санкција Русији

Бројне америчке компаније заложиле су се за промјену закона о новим санкцијама против Русије, саопштила је телевизија Си-Ен-Ен, позивајући се на изворе у Конгресу.

Између осталих, с иницијативом о промјени закона о антируским санкцијама изашле су нафтне и енергетске компаније БП, Ексон и Џенерал електрик, аеро-космичка компанија Боинг, банкарски гиганти Ситигруп, Мастеркард и Виза, као и произвођачи Форд, Доу хемикал, Проктор енд Гембл, Интернешенел пејпер, Катепилар и Каминс.

Према мишљењу предузетника, нове санкције би могле да имају непредвидиве посљедице које би могле да нанесу значајну штету њиховом бизнису. Међутим, они се не залажу за потпуно укидање закона. Чланови трговинских асоцијација и лобисти који представљају интересе америчког бизниса сада имају састанке са представницима Конгреса ради разговора о могућим измјенама нацрта.

Сенат је у јуну усвојио закон о увођењу нових санкција Русији. Документ тренутно пролази усаглашавање у Представничком дому и могао би да буде усвојен већ у августу. Он подразумијева забрану америчким грађанима и компанијама да пружају робу, услуге и технологије за нафтне пројекте, ако у њима учествују руске компаније. Биће пооштрени и услови пружања кредита руским компанијама и руским банкама на дуже од 14 дана.

Извор: Спутњик