latinica  ћирилица
20/07/2017 |  10:54 | Аутор: РТРС

Астрономи: Ако нас контактирају, неће бити једностраног одговора!

Човјечанство до данас није добило никакву потврду о сигналима из свемира који би могли да потичу од других интелигентних цивилизација, а ако се то деси - постоји јасан протокол, наводе астрономи.

У случају да се такав сигнал појави и да буду елиминисане све друге могућности, организација која се бави потрагом за интелигентним животом ван Земље /СЕТИ/ има врло јасне протоколе.

О том сазнању одмах ће бити обавијештени остали потписници протокола, други астрономи широм свијета, као и УН. Сви подаци у вези са открићем морају се јавно објавити.

Оно што је битно јесте да нико не смије слати никакав одговор у име Земљана прије међународних консултација.

Астрономи са радио-телескопа "Арекибо" у Порторику открили су недавно необичан радио-сигнал, који је примијећен када су уперили телескоп на оближњу звијезду Росс 128.

Али, још се превише не узбуђују због могућности да је ријеч о ванземаљској цивилизацији.

"Ако вас баш занима, хипотеза о ванземаљцима је на самом дну, испод бројних других бољих објашњења", истичу стручњаци.

У протеклих 20 година дошло је до праве "експлозије" броја планета које орбитирају око других звијезда, али још увијек нису пронађени трагови живота.

Непостојање доказа о ванземаљском животу лежи у самом срцу Фермијевог парадокса - "ако су планете и живот чести у галаксији, зашто још људи нису наишли на ванземаљце".

Један од могућих одговора које пружа наука јесте да су цивилизације способне за интелигентан живот, али не и за међузвјездану комуникацију, што може бити посљедица тога што се оне не успију развити до могућности преласка свог звјезданог система или, ако успију, ускоро буду уништене, наводе научни портали.

Извор: СРНА