latinica  ћирилица
20/07/2017 |  09:59 ⇒ 12:47 | Аутор: РТРС

Концерт Свјетског омладинског хора у Приједору (ВИДЕО)

Низ манифестација у оквиру "Приједорског културног љета 2017" настављен је наступом Свјетског омладинског хора у приједорском Позоришту. Публика је имала јединствену прилику да чује хорске изведбе одабраних ремек-дјела европске, афричке и свјетске музике.
Концерт Свјетског омладинског хора у Приједору - Фото: РТРС
Концерт Свјетског омладинског хора у ПриједоруФото: РТРС

Хор је сачињен од 58 гласова младих пјевача окупљених из 33 земље свијета. Свјетски омладински хор јединствен је међународни музички педагошко-социјални пројекат који се састаје једном годишње, а окупља младе, талентоване пјеваче доби од 17 до 26 година, предвођенe свјетски признатим диригентима.

Диригент Кен Вакла каже да је одличан  осјећај радити у једном оваквом хору. Векла је бивши пјевач у овом хору,  пјевао је прије много година  и каже да је  за њега  ово велика част и велико задовољство,  водим овај хор.

Хор се ове године састао у Мађарској, одакле је кренуо на турнеју која ће обухватити пет земаља. Захваљујући сарадњи приједорског Српског пјевачког друштва "Вила" са Европском хорском асоцијацијом "Европа кантат", част да буде један од градова у којем ће овај престижни хор наступити у оквиру турнеје припала је и Приједору. 

"Када смо прошле године у септембру посјетили Приједор, упознали смо људе из градске Управе Приједор, ту смо видјели да су они одлични организатори, и да ћемо врло лако обавити посао припреме концерта у Приједору", истакао је Габор Моцар, предсједник Европске хорске асоцијације "Европа кантат".

Традиција хорског пјевања у Приједору дуга је више од 130 година. Захваљујући наступу овог престижног хора, направљен је искорак у позиционирању Приједора на мапи "хорских дестинација Европе", истакао је градоначелник Приједора Миленко Ђаковић.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић наводи да је 132 године хорског пјевања у Приједору, 17 година фестивала хорова Златна Вила,скренуло пажњу на себе и тако у овај град довео ову изузетну делегацију.

 Свјетски омладински хор постао је препознатљив пројекат УНЕСКО-а, а 1996. године награђен је признањем "Умјетник за мир", јер представља музичку платформу која подржава сарадњу међу различитим културама и религијама.