latinica  ћирилица
19/07/2017 |  20:54 | Аутор: РТРС

Не морате да се одрекнете меса да бисте били здравији

Избјегавање меса не значи да ће наша исхрана бити обавезно здравија, тврди магазин Journal of the American College of Cardiology.
Месо - Фото: илустрација
МесоФото: илустрација

Чак, објављена студија тврди да већина учесника који се претежно хране биљном храном, конзумирају више процесуиране хране и заслађених напитака, због чега имају увећани ризик од срчаних болести или смртности више него људи који избјегавају процесуирану храну, али умјерено једу месо.

Неке претходне студије закључиле су да људи који су се пребацили на вегетаријанску храну, имају боље кардиоваскуларо здравље.

"Студије о вегетаријанској и веганској храни не праве разлику између различите квалитетне биљне хране", каже Амбика Сатија са Харварда. Одређена биљна храна, као цјеловито зрневље, воће и поврће, повезана је са смањењем ризика од дијабетеса типа два и кардиоваскуларних болести. Али, друга биљна храна, посебно ако не укључује сезонско поврће, повезана је са већим ризиком.

Користећи медицинске податке око 200.000 људи, научници су формирали три групе учесника и пратили код које ће се групе током година развијати ризици од кардиоваскуларних болести. Показало се да су људи који су јели здраву биљну храну, а умјерено укључили и животињску храну, имали мањи ризик од смртности због болесног срца, него они који су конзумирали процесуирану биљну храну, а били искључиво вегетаријанци или вегани.

Студија показује да они који не могу да избаце месо из исхране ипак могу да сачувају здравље срца тако што ће умјерено избјегавати животињску храну и смањити ризик од обољевања, под условом да се хране здраво. Како кажу истраживачи, студија није против вегана и вегетаријанки, или пак, изговор за неумјерено једење црвеног меса. Јели месо или не, важно је да храна која се уноси буде заиста здрава.

Извор: Недељник.рс