latinica  ћирилица
17/07/2017 |  20:28 ⇒ 21:37 | Аутор: РТРС

Предсједавајући Предсједништва БиХ, Драган Човић, у Бриселу

Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић, који борави у дводневној званичној посјети Бриселу, састао се данас са предсједником Европског савјета Доналдом Туском, изаслаником за преговоре о проширењу Јоханесом Ханом, и високом представницом ЕУ за спољне послове и безбједносну политику и потпредсједницом Европске комисије Федериком Могерини.
Драган Човић - Фото: РТРС
Драган ЧовићФото: РТРС

У разговорима који су вођени Човић је детаљно информирао саговорнике о политичкој и економској ситуацији у БиХ, те изразио захвалност за континуирану подршку и разумијевање које показују према БиХ у контексту њених еуропских интеграција, саопштено је из Предсједништва. Закључено је да успоравање приближавања БиХ Унији слаби унутрашња веза у БиХ, чиме се омогућава јачање антиевропских тенденција због чега ће, како је речено, овом питању бити посвећена посебна пажња.

Могеринијева је  поручила је да ће процес приступања БиХ ЕУ зависити од брзине спровођења реформи, те навела да су када је ријеч о Реформској агенди кључни усвајање закона о акцизама и што скорије потписивање уговора о успостављању транспортне заједнице. Истакла је да је Реформској агенди сада потребан нови замах на нивоу БиХ, Републике Српске и, посебно у ФБиХ.

Извор: Агенције