latinica  ћирилица
17/07/2017 |  19:30 ⇒ 18/07/2017 | 08:23 | Аутор: РТРС

БиХ дугује Јеврејима шест милијарди КМ!

Закон о реституцији којим би се Јеврејима у БиХ вратила имовина одузета током Другог свјетског рата још увијек није донесен и, уз Пољску, БиХ једина је потписница Терезинске декларације која још није почела враћати тај дуг јеврејској заједници.
Јакоб Финци - Фото: klix.ba
Јакоб ФинциФото: klix.ba

Вриједност имовине која је одузета Јеврејима у БиХ од 1941. до 1945. године процјењује се на око шест милијарди КМ. Прије рата у БиХ је живјело 14.000 Јевреја којима је усташко-нацистичка власт током рата одузела сву имовину која је за вријеме социјализма национализирана, а касније и приватизована. Сви ови процеси довели су до тога да је немогуће вратити ову имовину стварним власницима без закона о реституцији.

"По питању реституције у БиХ ништа није урађено и ми смо једина земља у региону која није ништа подузела на поврату имовине одузете за вријеме холокауста и послије тога у социјалистичком периоду Југославије", рекао је за Клиx.ба предсједник Јеврејске заједнице у БиХ, Јакоб Финци.

Закон о реституцији донесен је 2000. године у БиХ, али само на нивоу Републике Српске, и тадашњи високи представник Волфганг Петрич ставио га је ван снаге јер се, како је образложио, питање јеврејске имовине треба рјешавати на територији цијеле БиХ.

Извор: Кликс.ба