latinica  ћирилица
17/07/2017 |  19:15 ⇒ 21:38 | Аутор: РТРС

Хрватска: У гашење пожара се укључила војска

Стотину хрватских војника стигло је у Жрновницу, најисточни дио Сплита, како би помогли ватрогасцима у гашењу великог пожара, изјавио је хрватски министар одбране, Дамир Крстичевић.
Пожари у Далмацији - Фото: Screenshot
Пожари у ДалмацијиФото: Screenshot

Према најновијим информацијама, пожар пламти на подручју дугом око десет километара и широком неколико километара, а и даље се шири. На пожариштима код Подстране, Радошиновца и Бибиња ангажовано је по пет канадера и ваздушних трактора.

У Жрновници се пожар приближио кућама, а на улицама је војска. На дијелу пожаришта на истоку Сплита чуло се седам или осам јаких експлозија, а цијело опожарено подручје прекривено је густим димом.

Крстичевић је потврдио да је ракетна база у Жрновници окружена ватром, те да је на том подручју већ ангажована војска. Према расположим информацијама, до сада је изгорјело неколико кућа, пословних простора и радних машина, вртић, дио гробља, бројни маслиници, те Звјездано село Мосор.

Из центра Сплита види се густи црни дим који се надвио над планином Мосор. Велики пожар у залеђу између Омиша и Сплита букнуо је ноћас у Тугарама, а током дана се проширио на мјеста Срињине, Ситно Горње и Доње.

Гашење пожара омета бура која јако дува и стално мијења смјер ватре.

Извор: СРНА