latinica  ћирилица
17/07/2017 |  17:39 ⇒ 17:40 | Аутор: РТРС

Потребни инвеститори за реновирање шест хотела на Јахорини

На данашњој сједници Скупштине града Источно Сарајево закључено је да је потребно одржати тематску сједницу о ситуацији у привреди на подручју града, те апеловати да Влада Републике Српске нађе инвеститоре за шест хотела на Јахорини који су у катастрофалном стању, а чијим би реновирањем било отворено најмање 500 нових радних мјеста.
Јахорина - Фото: РТРС
ЈахоринаФото: РТРС

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је новинарима да би у реновирање хотела "Јахорина", "Бистрица", "Кошута", "Рајска долина", "Младост", "Шатор" требало уложити више од 100 милиона КМ, да би ти објекти били као прије рата.

Он је нагласио да је туризам централна тема и једна од најважнијих привредних грана овог града јер постоје капацитети, посебно Олимпијски центар "Јахорина".

Вуковић је навео да би тематска сједница била одржана са представницима ресорног министарства, Привредне коморе и Завода за запошљавање Републике Српске, универзитета, средњих и основних школа, у вези са образовањем кадрова потребних привреди.

Он је рекао да га је градска Скупштина обавезала да у контакту са ресорним министарством, Фондом здравственог осигурања Републике Српске, општином Пале и другима буде нађен начин за оснивање амбуланте породичне медицине на Јахорини због великог броја туриста у зимском, а у скорије вријеме и у љетном периоду.

На данашњој сједници Скупштине града Источно Сарајево шеф Клуба одборника СДС-а Ненад Самарџија рекао је да је привреда града доста задужена, негдје око 760 милиона КМ, да су потраживања огромна, те да би требало налазити повољније видове кредитирања и обезбиједити повољније изворе финансирања за привреду и потенцијале којима располаже град.

Самарџија је указао да није добар начин коришћења природних ресурса јер су ту забиљежени велики губици, посебно Олимпијског центра "Јахорина", који није у могућности да враћа кредите.

На данашњој сједници Скупштине града Источно Сарајево било је ријечи и о изградњи централног споменика свим Србима, борцима и цивилима, са подручја Сарајевско-романијске регије који су погинули у протеклом рату.

Извор: СРНА