latinica  ћирилица
17/07/2017 |  16:08 ⇒ 20:49 | Аутор: РТРС

Малешевић: Погрешно су ме разумјели у вези са затварањем школа

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић изјавио је данас да се подаци о броју школа које би требало да буду затворене због недовољног броја ученика погрешно интерпретирају, па чак и од чланова гранског синдиката.
Дане Малешевић - Фото: РТРС
Дане МалешевићФото: РТРС

"Ни у једној мојој изјави нисте могли чути да сам споменуо затварање 89 основних школа, већ да би у складу са чланом закона, који говори о томе како може функционисати основна школа и са колико одјељења, било затворено 35 подручних одјељења, а не 89 како је у јавности пласирана информација", рекао је Малешевић.

Он каже да би у том случају 26 централних школа промијенило статус, односно не би имале директора, секретара и слично, већ би биле припојене најближој већој, централној основној школи. Малешевић је додао да би тада и 28 подручних деветоразредних одјељења промијенило статус на начин да би ученици од шестог до деветог разреда путовали у централну школу, а остали разреди би остали у постојећој школи.

"Међутим, да је то једноставно примијенити, давно би то урадили. Ми процјењујемо стварно стање колико ће тих подручних одјељења остати затворено због одређеног броја ученика и још нисмо донијели коначну одлуку", рекао је Малешевић.

Он истиче да су све те информације у фази рзаматрања, јер постоји члан закона који даје могућност да остане нека школа са мање ђака.

"Нама је у интересу да нека школа функционише и са мање ђака, јер није нам циљ да уштедимо новац, већ геодетски премјеравамо и тражимо најбоље рјешење", додао је Малешевић.

Он је навео да се од завршетка рата број уписаних ђака смањује у основним, па самим тим и у средњим школама и високом образовању.

Извор: СРНА