latinica  ћирилица
17/07/2017 |  16:03 ⇒ 20:34 | Аутор: РТРС

Добој: Прошле на конкурсу за посао у школи, сада им пријети отказ (ВИДЕО)

Посао професорке практичне наставе у Техничкој школи у Добоју Весна Гаврановић, Славица Божић и Мирела Илић добиле су на конкурсу, прошлог августа. Сад стрепе од отказа, јер инспекција предност даје посљедњој кандидаткињи на листи, јер је раније проглашена технолошким вишком.
Добој - професорица - Фото: РТРС
Добој - професорицаФото: РТРС

Весна Гварнаовић, иако најбоље рангирана на конкурсу, страхује да би могла добити отказ. Тога се прибојавају и њене колегинице, које су прошле на конкурсу.

Просвјетна инспекција промијенила је мишљење, након жалбе кандидаткиње, која на конкурсу није имала ни бода.

- Све оно што је написао у октобру да је у реду, у марту пише да није, да директорица није испоштовала закон...Као да се једног закона придржавао у октобру, другог у марту, каже Весна.

- Послије скоро годину дана директорица нас је обавијестила да ће једна од нас да добије отказ пошто она мора да прими по рјешењу републичког просвјетног инспектора радницу која је била задња на ранг листи са нула бодова, прича Мирела.

Кандидаткиња, посљедња на ранг листи, како је утврђено, проглашена је технолошким вишком прије двије године, због чега у Инспекторату тврде да је посао најприје требало да буде понуђен њој.

- Инспектор је донио рјешење којим је наложио да се отклоне недостаци по наведеном конкурсу а на начин да се упражњено радно мјесто попуни тако да се распореди управо наставник који је проглашен технолошким вишком, појаснила је Душанка Макивић, портпаролка у Инспекторату Републике Српске.

Професорице тврде да Закон о раду каже да технолошки вишак има приоритет при запошљавању, само ако се у року од године укаже слободно радно мјесто.

Исто каже и професороца Славица Божић, која је прије пет година била технолошки вишак.

- Уколико се укаже радно мјесто,е школа је дужна да ме позове у року од године дана, тако пише и у појашњењу које је школа добила од Министарства и ја имам то рјешење а тако пише и у Закону о раду, истиче Славица.

Тим се руководила и директорка када је расписивала конкурс.

Након свега, посао ће морати да уступи кандидаткињи без бодова и без конкурса, а једна од примљених на конкурсу, добиће отказ.

- Ми не знамо док не проведемо ту процедуру проглашења технолошког вишка која радница ће остати без посла и на који начин ће она тражити своја права даље, додаје директорка Техничке школе у Добоју.

Ко год да добије отказ, заштиту ће потражити на суду, кажу професорице.

Сложне су и солидарне у намјери да сачувају радна мјеста која су, сматрају, добиле по закону.