latinica  ћирилица
17/07/2017 |  16:03 ⇒ 18:28 | Аутор: РТРС

Катастрофална ситуација на пожариштима у Црној Гори

На полуострву Луштица ватра се проширила на високу и густу борову шуму, а пламени језици достижу и по 30 метара, тако да је пожар скоро немогуће гасити са земље, рекао је командир Добровољног ватрогасног друштва Кртоли Стефан Костић.
Пожар код Тивта (Фото: Синиша Луковић) -
Пожар код Тивта (Фото: Синиша Луковић)

Ватра напредује према Жањицама, Мириштима и Плавој шпиљи, док је село Беговићи евакуисано, а ватрогасци се боре да заштите куће

Предсједници општина Херцег Нови, Котор и Тиват затражили су од црногорског премијера Душка Марковића и Министарства унутрашњих послова хитан ангажман авијације у гашењу пожара на Луштици и Бигови и упозорили да је стање алармантно и да због тога треба тражити и помоћ Србије, БиХ и Хрватске.

У писму предсједника ових општина Стевана Катића, Владимира Јокића и Снежане Матијевић се наводи да су у гашењу заједнички укључене снаге службе Херцег Новог, Котора, Тивта и Будве, Добровољно ватрогасно друштво Кртоли, бројни мјештани и привредници, који се са ватреном стихијом боре нон-стоп. Наводи се да је већина становништва и туриста са подручја захваћеног пожаром већ евакуисано.

"Иако су ангажовани сви капацитети којима локалне управе располажу и имамо значајну помоћ добровољаца и служби из других општина, то није довољно за превазилажење тренутне ситуације", истиче се у писму.

Извор: СРНА