latinica  ћирилица
17/07/2017 |  15:28 ⇒ 16:01 | Аутор: РТРС

Мектић: Спријечене двије озбиљне терористичке пријетње у БиХ

Мектић је у Сарајеву рекао да је Обавјештајно-безбједносна агенција /ОБА/ БиХ, у сарадњи са још неким агенцијама на нивоу БиХ, прије отприлике мјесец дана открила и "пресјекла" двије врло озбиљне терористичке пријетње које су намјеравали да изврше неки појединци.
Драган Мектић - Фото: РТРС
Драган МектићФото: РТРС

Он је рекао да не може одбацити пријетње терористичке организације "Исламска држава" поглавару Исламске заједнице у БиХ Хусеину Кавазовићу, оцјењујући да је објављивање тих пријетњи знак да БиХ нема регулатора и да је могуће користити говор мржње. Наводећи да разумије да "Исламска држава" нема другог избора него да свако мало пријети, Мектић је рекао да су безбједносне агенције у БиХ спремне за реакцију.

Говорећи о случају терористе Адема Карамује, којег је Суд БиХ 7. априла правоснажно осудио на двије године затвора због ратовања и припадности "Исламској држави", а који је нестао са пријављене адресе након што му је одређен притвор, Мектић је оцијенио да то представља још један доказ нефункцинисања правосуђа и правосудних институција у БиХ. Према његовом мишљењу, правосудне институције могле су држати Карамују у притвору због постојања опасности да ће наставити са извршењем кривичног дјела или могућности да ће поновити кривично дјело.

Он сматра да у БиХ не постоји систем контроле рада правосудних институција. "Сви су исти - од Високог судског и тужилачког савјета, Тужилаштва, Суда", рекао је Мектић.

Извор: СРНА