latinica  ћирилица
17/07/2017 |  14:07 ⇒ 14:22 | Аутор: РТРС

Горан Ракић нови предсједник "Српске листе"

Горан Ракић изабран је данас за предсједника Грађанске иницијативе "Српска листа" на Скупштини ове организације у Косовској Митровици.
Горан Ракић - Косовска Митровица (АРХИВ) - Фото: СРНА
Горан Ракић - Косовска Митровица (АРХИВ)Фото: СРНА

Актуелни градоначеник косовске општине Сјеверна Косовска Митровица на челу "Српске листе" замијениће досадашњег предсједника Славка Симића.

На сједници су изабрани и чланови Предсједништва "Српске листе", док је генерални секретар Зоран Мојсиловић, новоизабрани посланик у парламенту самопроглашеног Косова.

Ракић је рекао да ће "Српска листа" са овим руководством још снажније наставити политику заштите људских права и слобода људи који су, како је истакао, до сада били грађани другог реда.

"Наставићемо да се боримо за бољи живот и бољу будућност Срба, Бошњака, Турака, Горанаца и свих оних који су до сада били грађани другог реда", изјавио је Ракић новинарима.

Он је додао да ће "Српска листа" настојати да се за права Срба и других мањинских заједница бори "за столом", дијалогом, уз поштивање принципа консензуса, без наметања рјешења, уз пуну консултацију са предсједништвом "Српске листе" и званичним Београдом.

Помоћник директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Дамјан Јовић рекао је да је Београд дао пуну подршку "Српској листи", као јединој политичкој опцији која има капацитета да заступа српске интересе на Косову и Метохији.

"То је истински политички пројекат који може да окупи све на једном месту, оне који се боре за људска права и слободу, а који су до сада били грађани другог реда", рекао је Јовић, додајући да ће Београд наставити да још снажније подржава Србе на Косову и Метохији.

"Српска листа" у косовском парламенту има девет посланика, а у до садашњим привременим владама Косова Срби су увијек имали по два министарска мјеста и више мјеста замјеника и помоћника министара.