latinica  ћирилица
17/07/2017 |  13:48 | Аутор: РТРС

Стевандић: Што прије усвојити закон о фонду солидарности

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је Срни да што прије треба треба усвојити закон о фонду солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству, чији је предлагач предсједник Српске Милорад Додик.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

Стевандић је, уочи сутрашње сједнице Народне скупштине, на којој ће бити разматран овај нацрт закона, рекао да ће свака намјера која има циљ да помогне дјеци бити подржана од "Уједињене Српске", чији је он предсједник.

Он је данас истакао да та странка сматра да би, уз посебну стручну комисију фонда, која одлучује о сврсисходности лијечења у иностранству и употреби финансијских средстава, требало формирати одређену врсту етичког комитета.

"Нису сва дјеца, која би требало да се лијече, истог имовног стања. Није исто да ли је то дијете незапосленог борца и инвалида или бизнисмена и директора. То треба још да се дефинише", поручио је Стевандић.

Потпредсједник Народне скупштине Соња Караџић Јовичевић /СДС/ рекла је да је Нацрт закона о фонду солидарности свакако добра ствар, али да би тај акт требало упутити у јавну расправу од најмање 90 дана, узимајући у обзир љетњу паузу и годишње одморе.

Она је навела да ће подржати овај закон, али да неке ствари треба много чвршће и јасније дефинисати.

"Треба да убиједимо све актере и јавност да ће овдје могућност сваке врсте злоупотребе бити сведена на најмању могућу мјеру, с обзиром на то да сви имамо искуства и знамо да је било злоупотреба таквих и сличних фондова", рекла је Јовичевићева Срни.

Циљ Нацрта закона о фонду солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству јесте да омогући обољелој дјеци из Српске дијагностику и лијечење у иностраним здравственим установама.

Овим законом уредиће се оснивање, статус, дјелатност, те организација фонда, као и извори и начин прикупљања средстава, расподјеле средстава и праћење рада овог фонда.

Закон се односи на дјецу, држављане Српске и осигуранике Фонда здравственог осигурања /ФЗО/, којима није могуће пружити адекватну здравствену услугу у здравственим установама у Српској, као ни у установама са којима ФЗО има потписан уговор.

Према овом закону, управни одбор фонда пратиће намјенско трошење средстава фонда, која ће се прикупљати из посебног доприноса за солидарност од 0,25 одсто од нето плате запослених у Српској, посебног доприноса који ће уплаћивати општине и градови, те донација организација, предузећа и појединаца и осталих средстава.

Извор: Срна