latinica  ћирилица
17/07/2017 |  11:24 ⇒ 18:10 | Аутор: РТРС

Цвијановићева у Либертвилу; Бдење Св.Мардарију предводио патријарх (ВИДЕО/ФОТО)

Домаћин свечаности прославе канонизације Светог Мардарија, владика новограчанички и средње-западно-амерички Лонгин, орденима Св. Мардарија одликовао је патријарха Иринеја и митрополита црногорског приморског Амфилохија, као и добротворе СПЦ, међу којима су признати српски предузетници из Канаде Жељко Чолаковић и Милан Лешић.
Молитва у част Светог Мардарија - Фото: РТРС
Молитва у част Светог МардаријаФото: РТРС

Поручио је да ће манастир Светог Саве у Либертивилу бити огледало наше вјере. Премијерка Цвијановић поручила је да су везе са Србима из дијаспоре ојачане и да ће институције Српске увијек бити уз свој народ у расејању.

Премијерка Жељка Цвијановић истакла је да институције Владе Републике Српске имају јаке везе са српским удружењима и СПЦ у Америци, и да ће у наредном периоду бити још јаче. Један од важних задатака Владе Српске је да српски народ у иностранству учини свјесним политичке моћи којом могу допринијети да Српска остане јака и стабилна. 

- Мени је задовољство што сам у име Владе  и институција Републике Српске имала прилику да подијелим радост овог дана и са нашим људима који су дошли у великом броју, али и са свештенством. Ми већ имамо добре контакте. Могу да кажем већ много година, а посебно задњих година интензивирали смо сарадњу и са свештенством, али и са удружењима из наше дијаспоре која дјелују у САД. Намјера је се та сарадња још више ојача у будућности. Ту су поруке да заштитимо Републику Српску, мој одговор увијек бива да они имају и политичку моћ да заштите Српску и поред тога што не живе на подручју Републике Српске, Мислим да је наша мисјиа да учинимо наше људе које живе у иностранству свјесним да заиста ту моћ којом располажу имају и да треба да допринесу да Република Српска остане јака и стабилна - изјавила је премијерка Цвијановић за РТРС.

Молитва у част Светог Мардарија

Институције Републике увијек ће се радо одазвати позиву Срба из дијаспоре, каже премијерка, истичући да је успостављен мост истинске блискости и сарадње са Србима у иностранству.

Посебно радује, каже шеф Представништа у Вашингтону, Обрад Кесић да је народ с радошћу дочекао премијерку Српске. Кажу да тако знају да нису заборављени иако су многе генерације рођене у Америци. 

Свака епархија СПЦ у Америци има фолклорне секције и радионице које су основане с циљем едукације омладине. Свештеник Драган Петровић из Индијанаполиса у Ливертивил је довео најмлађе Србе из Америке да дочекају српског патријарха Иринеја, да се свецу Мардарију поклоне и Богу помоле.

Молитва у част Светог Мардарија

Ово је риједак дан за Србе у Америци, рекао је патријарх Павле на завршној свечаности посвећеној животу првог америчко -канадског епископа Св.Мардарија. Ми смо дошли да вас подсјетимо ко сте и одакле сте дошли. Срби у расејању морају очувати и његовати свој језик јери вјеру, јер само тако неће нестати – поручио је Патријарх српски Иринеј.